Pes na dva roky zdarma

Nová městská vyhláška osvobodí od placení poplatků za psy ty, kteří si ho vezmou z útulku. Musí se však o něj postarat dva roky.

Karvinský psí útulek je stále plný. Čtyřnohým chlupáčkům chtějí pomoci co nejrychleji najít nový domov městští úředníci. Schválili proto novou vyhlášku. „Útulek je malý a přeplněný. Kapacitně nestačí a na vybudování nového nemáme peníze. Také proto chceme zvýhodnit ty, kteří si pejska vezmou a nechají si ho dva roky. Nebudou muset po tuto dobu platit poplatek ze psů,“ vysvětlil náměstek primátora Dalibor Závacký.

Za prvního psa v karvinském panelovém domě platí lidé jeden tisíc pět set korun, za dalšího dva tisíce dvě stě padesát korun. V rodinném domku zaplatí majitel psa za rok tři sta korun a čtyři sta padesát korun za dalšího. Slevy mají například starobní a invalidní důchodci.

I přesto, že se úředníci snaží, aby psů v útulku ubývalo, lidé jejich nabídky monhdy zneužívají. „Před pár lety jsme taky tuhle možnost lidem nabídli, bylo to na rok bez poplatků. Zájem tehdy byl, ale jediným úskalím bylo to, že majitelé psů se po roce zase psů zbavovali. Takže jsme se letos pojistili a ten, kdo si psa vezme, jej musí u sebe nechat dva roky, jinak po něm budeme poplatek zpětně chtít,“ řekl Dalibor Závacký. Obavy z toho, že po této době se pes opět vrátí zpátky do útulku, však přetrvávají. „Ta možnost tu vždycky bude, tomu se prostě zabránit nedá. Věříme však, že zájemci to budou myslet vážně a o pejska se skutečně zodpovědně postarají,“ doufá náměstek primátora.

Co na novou vyhlášku říkají samotní ošetřovatelé psů? „Nápad to není špatný, ale já bych to udělal jinak. Ty tři tisíce korun bych těm, kdo si psa na dva roky vezmou, dal. Aby psa dobře zabezpečili a mohli mu nakoupit potřebné věci. Určitě by jim to v začátku pomohlo,“ myslí si ošetřovatel Milan Nestěrov.

Ten pracuje v útulku v Darkově a stará se nyní o padesát psů. Většina z nich je velkých plemen. Převažují němečtí ovčáci a jejich kříženci. „Lidé, kteří si pro psa do útulku přijdou, jsou různí. Zrovna o německé ovčáky mají velký zájem hlídací agentury. Ti si psa vezmou, něco ho naučí a nechávají si ho,“ uvedl Milan Nestěrov. Velká plemena končí většinou na zahrádkách a jako hlídači u rodinných domů. Malí pejsci pak putují do paneláků.

„Lidé jsou leckdy nezodpovědní a špatně odhadnou své možnosti o pejska se dobře postarat. To jsou pak hlavní důvody, proč je vracejí a ještě jsou třeba naštvaní na psa, že byl vystresovaný a reagoval neklidně,“ řekla karvinská mluvčí Šárka Swiderová.

Proto se snaží ošetřovatelé v útulku budoucí majitele psů odhadnout. „Za ty léta praxe jsem tu už zažil spoustu různých lidí. V poslední době zde chodí lidé, kteří vyhledávají vyloženě bojová plemena. Stafordy, pitbulteriéry a dobrmany. Vyvážejí je totiž na Slovensko, kde je prodávají k psím zápasům,“ prozradil ošetřovatel. Těmto lidem se však zaměstnanci snaží psa nesvěřit. „Snažíme se tomu zabránit, protože přece nepošlu psa k dalšímu týrání,“ obhajuje své konání ošetřovatel.

Poslední šestiměsíční štěně křížence dobrmana, které v útulku skončilo, pocházelo zrovna od lidí, kteří ho týrali. Získat ho do péče chtěli i vyhledávači bojových plemen. „Majitelka štěněte z Nového Města, ulice Mírová, podle svědků to štěně týrala. Na ulici do něj kopali a byli ho. Naštěstí u nás nezůstal dlouho. Vzali si ho slušní lidé a bude žít na zahradě u domku. Doufám, že se mu už povede dobře,“ dodává Nestěrov.