Petrof bojuje o přežití

Slavný výrobce klavírů a pianin končí s propouštěním a snaží se udržet postavení na trhu. Budoucnost je nejistá.

Když se ozvalo zahoukání na konci směny, z továrny Petrof na hradecké Brněnské třídě vycházely davy lidí a jinak poloprázdné trolejbusy z Nového Hradce jezdily do centra města plné. Takové časy se zřejmě již nikdy nevrátí. Z významné fabriky a jednoho z největších zaměstnavatelů na Hradecku je středně velká firma se zlomkem původního majetku a počtu zaměstnanců. Jen od počátku roku firma propustila téměř dvě stovky lidí. Zhruba stejný počet zbývá.

„Krize v naší branži trvá a světlo na konci tunelu bohužel nevidíme. Bojujeme, jak se dá, a přizpůsobujeme se situaci,“ řekl finanční ředitel Petrofu Tomáš Brandejs.

Firma začala vyrábět také nábytek či reprobedny a soustředí se na prodej hudebních nástrojů do oblastí, které nejsou dotčené ekonomickou krizí tak jako Evropa, kde se počet prodaných klavírů a pianin počítá v jednotlivých kusech. Situace se nyní stabilizovala.

„Sešup se zastavil a teď musíme bojovat, abychom se prosadili. Prostředí na trhu je velmi tvrdé a potíže mají všichni výrobci,“ řekl šéf odborů Petrofu Jiří Řehák. Více čtěte v Sedmičce