Pilulka s jehlami jako nový způsob podávání inzulinu

kapsle s jehlami z dílny MIT

kapsle s jehlami z dílny MIT Zdroj: MIT

Inženýři z MIT nedávno představili zvláštní novinku – pilulku, která má v sobě drobné jehly. Těmi po svém spolknutí umí vpíchnout léčivo do stěny trávicího traktu a pacienta tak ušetřit od nutnosti užívat klasických podkožních injekcí. Netradiční metoda podávání podle inženýrů obchází nepříjemnosti a potíže, které doprovází využívání běžných injekcí, použitelná je prý obzvláště pro biologické preparáty jako například inzulín, protilátky či očkování.

Prototyp je zhruba stejně velký jako větší multivitaminová tableta (20×10 milimetrů). Po rozpuštění hladkého vnějšího obalu při cestě trávicím traktem pacienta nicméně dojde k odhalení několika pětimilimetrových jehel, které jsou napojeny na „nádržku“ s preparátem v centru kapsle.

Tím, jak pak tableta putuje trávicím traktem, břišní stěna a střeva se samy na její jehličky nabodávají a dochází tak k přímému podání léčivé látky. Výhodou pak je, že vpichy do tkáně na rozdíl od vpichů do kůže pacient necítí, protože se v povrchu střev nenachází receptory tohoto typu bolesti.

Tvůrci pilulky s jehlami, Giovanni Traverso a Carl Schoellhammer, ji už také otestovali, a to na praseti trpícím cukrovkou, kterému podávali inzulín. Při kontrolních vyšetřeních následně zjistili, že u čuníka došlo k mnohem rychlejší a efektivnější regulaci hladiny cukru v krvi, než po podání inzulínu klasickou podkožní injekcí. V průběhu experimentu rovněž nedošlo k jakémukoliv poškození střevní tkáně prasete, což podle obou konstruktérů svědčí o bezpečnosti jejich vynálezu.

Oba inženýři momentálně pracují na způsobu výroby biologicky odbourávatelných jehliček: pokud by se od pilulky náhodou odlomily a zapíchly do stěn střeva. Výsledky vývoje kapsle publikovali v časopise Journal of Pharmaceutical Sciences.

Diabetici tvrdí, že jim skokově stoupnou doplatky na inzulín