Pimprlata táhnou i v éře počítačů

Součástí letních programů se stalo Sváťovo dividlo. Loutkáře děti znají i z mateřských škol.

Loutkové divadlo v éře počítačových her a 3D filmů může působit jako nostalgický přežitek pro staromilce. Litoměřický loutkář Svatopluk Horváth to ale vyvrací. „Zájem je čím dál větší. Děti i rodiče jsou už těmi elektronickými lákadly přesycení,“ tvrdí. Jen v červnu se svými marionetami odehrál vedle pravidelných vystoupení v mateřských školách osm veřejných představení v Ústí, Litoměřicích a Roudnici. „Hrajeme klasické loutkové divadlo bez moderních prvků. Teď bývá loutkář často vidět víc než loutky, ale to já nechci. Já se učil u starých loutkářských mistrů,“ říká Horváth a vypočítává loutkářské legendy, od kterých čerpal zkušenosti. Principál Kašpárkovy říše Zdarek Pop, předseda rady Sekce amatérských loutkářů Miroslav Ryšavý, profesor DAMU Vladimír Leština.

Sváťovo dividlo

Soubor se oficiálně nazývá Klub ochotníků a přátel loutkového divadla. Každý ho ale zná jako Sváťovo dividlo. Také rok registrace 1998 tak úplně neodpovídá skutečnému datu založení. „Když se nám narodily dcery, vyrobili jsme s manželkou loutky a začali jim hrát pohádky. Jak holky začaly chodit do školky, přicházely k nám další děti. Tak jsme si řekli, že bychom mohli zkusit hrát loutkové divadlo ve větším,“ vypráví loutkář.
Dnes má Sváťovo dividlo na repertoáru pětadvacet pohádek a vlastní šedesát loutek. „Nejradši mám čertíka Popletu a Kašpárka. Když jsme hráli pro krajanský spolek v Římě, zapomněli nám je na letišti naložit do letadla. Naštěstí je dovezli později, těch by mi bylo zvlášť líto, kdybychom o ně přišli,“ líčí Horváth.
První sérii loutek vyráběl s manželkou. Dnes mu je vytváří loutkář František Pešan. „Řezbářů je dnes spousta, ale chtějí velké peníze. František je čistá duše. Je rád, že jeho loutky hrají, tak je mám za přijatelné ceny,“ svěřuje se Horváth.

Rodinný podnik

On sám dospěl k loutkovému divadlu přirozeným vývojem. „V mládí jsem se s loutkovým divadlem nesetkal. Ale už od školy jsem rád vyprávěl pohádky a příběhy, například neteřím. Taky jsem třeba sbíral panenky,“ říká Horváth.
Sváťovo dividlo je dodnes takřka rodinný podnik. „Já vymýšlím scénář, manželka píše texty písniček a kamarád nám dělá hudbu. Díky tomu, že jsem v invalidním důchodu, můžeme hrát i za dobrovolné vstupné,“ uzavírá loutkář.
V Ústí bude Sváťovo dividlo vystupovat 18. července a 15. srpna na hradě Střekov a 22. srpna v městském parku.