Piotrkowska: neznámá kráska

Piotrkowská ulice

Piotrkowská ulice Zdroj: Petr Skrabala

Už jste na svých cestách Evropou prošli Champs Elysées, nakupovali na Graben či Oxford Street? Máte dojem, že vás na podobných hlavních ulicích velkých měst nemůže nic překvapit? Pak se vydejte na Piotrkowskou do polské Lodže.

Je fakt, že Lodž nepatří mezi turisty nejvyhledávanější lokality Polska. Na první zběžný pohled by se mohlo zdát, že oprávněně. Textilní průmysl, s nímž je toto město neodmyslitelně spjato, byl v 90. letech výrazně utlumen, ale naštěstí jsou opuštěné tovární haly a další budovy postupně upravovány v nákupní centra, firemní prostory a kanceláře. S touto obnovou souvisí i stále větší lesk hlavní tepny města – Piotrkowské ulice.

Piotrkowská ulicePiotrkowská ulice | Profimedia.cz

„Pietryna“

Ta přitom za sebou nemá dlouhou minulost. Teprve v roce 1821 se jižně od Starého Města Lodže objevila nová ulice, která se záhy stala hlavní osou tzv. Nového Města. Pojmenována byla Piotrkowska, protože spojovala Lodž s městem Piotrków Trybunalski. S rostoucím počtem obyvatel stoupal také význam této ulice. Na Piotrkowské začaly růst obchody, ale i honosné domy bohatých měšťanů, s bohatě zdobenými fasádami a rozsáhlými zahradami skrytými v zadní části. Tak byly položeny základy pro další rozvoj části města, která brzy zastínila původní staroměstské centrum.

Piotrkowská ulicePiotrkowská ulice | Profimedia.cz

Dnes Piotrkowska měří na délku přes čtyři kilometry a pyšní se titulem nejdelší pěší zóny v celém Polsku. I když opravdová pěší zóna je o trochu kratší. Začíná na náměstí Svobody (s radnicí a památníkem Tadeusze Kościuszka) a vede k rušné ulici Pilsudského, zatímco Piotrkowska pokračuje dál až na náměstí Nezávislosti. „Pietryna“ (jak ji nazývají místní) je lemována množstvím obchodů, restaurací a barů, bank, kaváren a odehrávají se na ní všechny důležité akce v životě města (festivaly, různé slavnosti a oslavy…).

Piotrkowská ulicePiotrkowská ulice | Profimedia.cz

Muzeum i galerie pod širým nebem

Piotrkowska ale přitahuje i pozornost návštěvníků zajímajících se o historii a umění. Kromě řady honosných paláců bývalých textilních magnátů tu v poslední době vzniklo několik projektů, které v sobě spojují historickou a uměleckou stránku města. Nejviditelnějším z nich jsou pomníky významných osobností Lodže, rozmístěné po celé délce pěší zóny.

Piotrkowská ulicePiotrkowská ulice | Profimedia.cz

Wladyslaw Reymont (nositel Nobelovy ceny a autor „lodžského“ románu Země zaslíbená), sedící na svém cestovním kufru; trojice fabrikantů usazená kolem stolu nebo slavný hudebník Arthur Rubinstein, hrající na klavír – to jsou jen některé z nich. Tyto sochy navíc nejsou samoúčelné – můžete si přisednout jako na lavičku, u Rubinsteinova pomníku si může milovník hudby poslechnout Mistrovu skladbu, součástí sochy je totiž hrací strojek.

Piotrkowská ulicePiotrkowská ulice | Profimedia.cz

Připomínkou filmových tradic v Lodži je tzv. Alej hvězd. Od místního hotelu Grand se na chodníku objevují velké hvězdy věnované osobnostem polské kinematografie – mj. Romanu Polanskému, Agnieszce Hollandové, Zbigniewu Cybulskému… Naprosto ojedinělý je projekt Pomník obyvatel Lodže přelomu tisíciletí, tvořený více než 13 tisíci dlažebními kostkami se jmény slavných i úplně neznámých obyvatel Lodže, který se na Piotrkowské objevil právě na přelomu 20. a 21. století. A to vše doplňuje největší graffiti v Polsku, umístěné na fasádě jednoho z domů.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země