Pistoli k vytisknutí na 3D tiskárně si stáhlo přes 100 tisíc lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Počet stažení souboru, který obsahuje potřebné údaje k vytištění vlastní plastové zbraně na 3D tiskárně, přesáhl hranici 100 tisíc. Tlak na zákaz výroby zbraní z 3D tiskáren proto sílí.

Pistole Liberator (Osvoboditel) byla vyrobena firmou Defense Distributed - ta umožnila tento týden reportérce BBC účastnit se demonstrace funkčnosti zbraně a následně uveřejnila na webu návod k sestrojení, ten se pak začal rychle šířit. Podle výrobce byl návod nečastěji stahován ve Spojených státech, které pak následovalo Španělsko, Brazílie, Německo a Velká Británie. Plán byl poté převzat serverem pro sdílení dat Pirate Bay, kde se rychle stal nejpopulárnějším v kategorii 3D tisků.

Už se ale objevují kroky, které mají tisk zbraně zakázat. Kalifornský senátor Leland Yee chce prosadit zákon, který by výrobu zbraní z 3D tiskáren zakázal. „Plánuji navrhnout zákon, který zajistí bezpečnost veřejnosti a zakáže výrobu zbraně, která dokáže uniknout detektorům proti kovu a může být snadno vyrobena bez jakékoli oficiální kontroly,“ uvedl. Návrh podpořily instituce zabývající se omezením střelných zbraní.

Sama společnost Defense Distributed je překvapena zájmem, jaký zbraň vyvolala. Konstruktér Cody Wilson nepopírá, že zbraň může být použita ke zločinu, nicméně svoboda má podle něj větší význam. „Uznávám, že ublížit lidem může, pořád je to přeci jen zbraň,“ řekl magazínu Forbes tvůrce pistole. „Myslím si ale, že neexistuje žádný důvod nedat návod na internet, svoboda je vyšší zájem,“ ospravedlnil svůj projekt Wilson. Všechna kritika proto Wilsona prý naopak přiměla jen k většímu úsilí, aby ukázal možnosti 3D tisku zbraní.

Trojrozměrný tisk je proces, při kterém se z vhodného materiálu vytvářejí trojrozměrné objekty. Tisk se uskutečňuje po vrstvách na základě programové předlohy.