Pivní test: Nová kročehlavská plzeňka porazila i slavnou Lípu

Týdeník Sedmička testoval pivo v sedmi náhodně vybraných restauracích. Vypovídají o úrovni pohostinství i kvalitě piva v Kladně.

Každá městská část Kladna má svoji vyhlášenou hospůdku, své hosty, kteří na ni nedají dopustit. Pivo vyrazila Sedmička ochutnávat vpodvečer všedního dne do Švermova, Ostrovce, do centra města, Kročehlav a Rozdělova.

U Bejčků utíká pěna

Podle pivařů není švermovská restaurace U Bejčků vůbec špatná. Odpoledne po páté hodině v ní ovšem sedí jen osm hostů. Všichni u výčepu. Ze tří druhů piv, plzeňského, gambrinusu a krušovic, padne výběr na Mušketýra za osmnáct korun. Než host stačí zabořit rty do pěny, ta se ztrácí a hladinka klesá pod míru.
Ve školním známkování si pivo zasluhuje dvojku, atmosféra v lokále čtyřku, toalety a obsluha za dvě.
„Tady to žije hlavně o sobotách,“ podotýká jeden ze štamgastů s pohledem na prázdnou zahrádku ve dvoře.
Celková známka pro Bejčkovy je trojka.

Bludiště U Jágra

Ostrovec v testu Sedmičky reprezentuje okrajové části města. Tamní chodí na pivo do Penzionu 68 řečenému u Jágra. Vpravo je výčep se staropramenem, vlevo lokál s gambrinusem.
„Jděte do výčepu. Ten smíchov je tam excelentní,“ radí host se psem. Pokud host poslechne, výčepní mu natočí na míru a říká si o dvacet korun. Pivo chutná.
Je to mezi jedničkou a dvojkou. Stoly na zahrádce si zaslouží setřít mokrým hadrem. O známce pak rozhodují toalety. Penzion dostává dvě minus. Větší bludiště návštěvník zřejmě nezažije.

Pivo z druhého sklepa

„Na Růžek musíte. Takové krušovice v Kladně jen tak neochutnáte,“ doporučují štmagasti.
Na lokál čtvrté cenové skupiny je tam poměrně čistý vzduch. Čisté jsou i toalety.
Při objednávce jedenáctky za jedenadvacet korun se přitočí štamgast zvaný Ryba. „Za panáka prozradím tajemství“, říká Ryba. Tajemstvím je, že výčepní tahá pivo vzduchem až ze druhého sklepení, a proto je tak dobré. A je to pravda. Pivo dostává za jedna. Za mucholapku nad výčepem dvojku. Průměr kazí toalety – trojka.
Celkem má Růžek za dvě.

Vorel čeká na start

Z Růžku vyráží Sedmička do pivovaru Vorel, dříve U Konvalinků. Jediný pivovar v Kladně.
„Jsme v rekonstrukci, ale od podzimu budeme zase vařit vlastní pivo, teď točíme gambáč,“ vysvětluje výčepní. Dvacet korun za desítku není zrovna málo.
Lokál odděluje od pípy okno. Jediné v restauraci, které není zakryté. Zhruba třicet hostů působí jako jedna rodina. Na záchodě chybí ručníky, mýdlo i toaletní papír.
Celková známka? Čtyřka.

Na hosty „sedaj“ mouchy

Vynechat Švejk Restaurant v Kladně, to je jako nejít v Praze k Pinkasům. Minimálně polovina hostů u Švejka jsou ženy bez doprovodu!
„Co si dáte? Dvandu?“ vyhrkne rusovlasá číšnice.
Plzeňskému za jedenatřicet korun se u Švejka nedá opravdu nic vytknout. Orosená sklenice, hustá pěna, pivo bez zbytečných bublinek. Jen toho hejna mušek kdyby na zahrádce nebylo. Jsou dotěrné, ale ke Švejkovi vlastně patří.
Švejk dostává dvojku.

Lípa je Lípa

Restauraci U České Lípy doporučí snad každý, koho se člověk zeptá, kam v centru Kladna na pivo.
U Lípy se sedí od jara do podzimu na zahrádce. Hraje tam živá hudba a pít venku je lepší než v lokálu.
„Vytočíme z tanků až šest tisíc litrů za týden,“ chlubí se provozní. „Ale kapela je dnes špatná,“ kontruje dáma od vedlejšího stolu.
Smíchovská dvanáctka za dvacet nemá chybu. Dojem kazí dveře na záchodě, které kdosi prorazil pěstí.
Jedna minus pro Lípu.

Kročehlavské překvápko

Pivní túra končí v Kročehlavech. A to ve starých Kročehlavech, v Budvaru. Tak se říká rozcestí pod Slovankou. Už měsíc je z něj sympatická plzeňka s novou zahrádkou.
Lidé o ní příliš neví, ale kvalitou piva za Švejkem či Lípou nezaostává. Dva výčepy, čisté toalety, obsluha, za níž se host bude rád vracet. Plzeňské za osmadvacet umějí v Kročehlavech parádně pomazlit.
Jednička za kvalitu zlatavého moku i prostředí.