Pivovar oslaví Velikonoce Krasličákem
Už za pár dní můžou štamgasti ochutnat specialitu Pivovaru Jihlava. Dvoubarevný Velikonoční Krasličák začnou hospodští ve vybraných podnicích čepovat týden před Velikonočním pondělím.
K příležitosti oslav svátků jara stočili v pivovaru hutnější šestnáctistupňové zelené pivo a výčepní červené pivo s příchutí hroznů a červených pomerančů.
„Uvařili jsme čtyři sta hektolitrů Krasličáku a budeme ho čepovat celkem ve více než čtyřech stovkách hospod,“ popsal Jaromír Kalina, výrobní ředitel a sládek Pivovaru Jihlava. K dosažení dvoubarevného efektu je podle Kaliny důležité dodržovat několik zásad. Nutné je především pořádné vychlazení obou piv, použití studené a mokré sklenice a pozvolné čepování vrchního červeného piva z malé výšky a slabým proudem.
Prodej jihlavských speciálů v poslední době narostl v řádech stonásobků. „To je pro nás důkazem, že spotřebitelé vedle klasiky, to znamená výčepních piv a ležáků, zkoušejí stále více i tento typ piv,“ uvedl obchodní ředitel jihlavského pivovaru Miloš Vostrý.
Tohoto trendu se v Jihlavě snaží využít, a proto se svými šesti sesterskými pivovary vloni na podzim zahájili projekt s názvem Cesta pivních znalců. V průměru každý druhý víkend se tak čepuje ve vybraných hospodách v republice jiná pivní specialita.
„Od nás to byl Telčský Zachariáš a Jihlavský Grand. V závěru loňského roku jsme navařili speciální várku Čertovského speciálu, což bylo temně červené šestnáctistupňové pivo. V září potom dojde i na nefiltrovaného Ježka,“ poznamenal sládek Kalina.
Podle Jany Vařejčkové, která pracuje jako provozní polenské Zámecké Rychty, kde speciály pravidelně čepují, lidé rádi vyzkoušejí něco nového. „Bereme většinou dva sudy a kolikrát už v pátek je máme oba vytočené. Záleží ale na tom, jak moc jsou speciály silné,“ vysvětluje Vařejčková.