Pivovar oslaví Velikonoce Krasličákem

Michaela Hrozková
Před svátky jara můžou ve vybraných hospodách zájemci ochutnat dvoubarevné pivo.

Už za pár dní můžou štamgasti ochutnat specialitu Pivovaru Jihlava. Dvoubarevný Velikonoční Krasličák začnou hospodští ve vybraných podnicích čepovat týden před Velikonočním pondělím.

K příležitosti oslav svátků jara stočili v pivovaru hutnější šestnáctistupňové zelené pivo a výčepní červené pivo s příchutí hroznů a červených pomerančů.

„Uvařili jsme čtyři sta hektolitrů Krasličáku a budeme ho čepovat celkem ve více než čtyřech stovkách hospod,“ popsal Jaromír Kalina, výrobní ředitel a sládek Pivovaru Jihlava. K dosažení dvoubarevného efektu je podle Kaliny důležité dodržovat několik zásad. Nutné je především pořádné vychlazení obou piv, použití studené a mokré sklenice a pozvolné čepování vrchního červeného piva z malé výšky a slabým proudem.

Prodej jihlavských speciálů v poslední době narostl v řádech stonásobků. „To je pro nás důkazem, že spotřebitelé vedle klasiky, to znamená výčepních piv a ležáků, zkoušejí stále více i tento typ piv,“ uvedl obchodní ředitel jihlavského pivovaru Miloš Vostrý.

Tohoto trendu se v Jihlavě snaží využít, a proto se svými šesti sesterskými pivovary vloni na podzim zahájili projekt s názvem Cesta pivních znalců. V průměru každý druhý víkend se tak čepuje ve vybraných hospodách v republice jiná pivní specialita.

„Od nás to byl Telčský Zachariáš a Jihlavský Grand. V závěru loňského roku jsme navařili speciální várku Čertovského speciálu, což bylo temně červené šestnáctistupňové pivo. V září potom dojde i na nefiltrovaného Ježka,“ poznamenal sládek Kalina.

Podle Jany Vařejčkové, která pracuje jako provozní polenské Zámecké Rychty, kde speciály pravidelně čepují, lidé rádi vyzkoušejí něco nového. „Bereme většinou dva sudy a kolikrát už v pátek je máme oba vytočené. Záleží ale na tom, jak moc jsou speciály silné,“ vysvětluje Vařejčková.