Pivovary na Berounsku mají úspěch doma i ve světě

Hned několika pivními nej se pyšní Berounsko. V Broumech mají nejmladšího sládka, v Berouně zase jako jediní topí ve varnách dřívím.

Milovníky piva čekají na Berounsku zlaté časy. Dva fungující pivovary totiž brzy doplní další, které na trh přinesou vlastní nápoje. Nejdéle dělají pivo manželé Mayerovi v Berouně. První litry v prostorách někdejšího cukrovaru uvařili už v roce 1998. „Na nábřeží v Berouně už v té době původní pivovar nefungoval. Nic z něj jsme nemohli použít. Otevřít si vlastní pivovar bylo vždy manželovým snem,“ říká Hana Mayerová.

Oblíbený grizzly

V Berounském medvědovi zaměstnávají jen dva pracovníky: sládka a jeho pomocníka. „Pak k nám ještě chodí paní stáčet pivo do PET lahví,“ prozrazuje Mayerová. Nyní se roční výstav vyšplhal na dva tisíce hektolitrů. Nejvíc na odbyt jde světlá jedenáctka, v poslední době si lidé oblíbili i osmnáctku grizzly.
A protože kapacita pivovaru v Berouně je naplněná, má Václav Mayer v plánu otevřít další pivovar v Suchomastech. Tamní pivo, které by se mělo vařit do dvou let, dostane jméno po sládkovi Františku Marešovi.
O tom, že si za tu dobu berounské pivo našlo mezi pivními štamgasty své příznivce, svědčí i to, že na medvěda sem jezdí i lidé z větších dálek. „Často k nám jezdí cyklisté, ale i lidé z Prahy. Je výhoda, že jsme kousek od nádraží,“ pochvaluje si Mayerová. Medvěda v PET lahvích tu lidé seženou čtyřiadvacet hodin denně. Navíc berounský pivovar zařadil mezi nejlepší svého druhu v Česku i britský list The Times. Autor pivního průvodce Evan Rail vybral deset nejzajímavějších pivovarů – první dvě místa zaujaly varny v těsném sousedství Prahy v Chýni a Berouně. V poledne je na terase před restaurací plno. „Jsem tu poprvé. Nejradši mám dvanáctku plzeň, ale medvěd je hodně dobré pivo. Chuť je skvělá,“ pochvaloval si Jakub Šebek. Do berounského pivovaru ovšem nesměřují jen pivní znalci, ale i filmaři. Za jeho zdmi se natáčel snímek s Angelinou Jolieovou či domácí film Vlna. A ještě jedno unikum si pivovar u Berounky drží: ve varnách se totiž netopí plynem, ale dřívím. „Troufla bych si říci, že nikde jinde v pivovaru varny na přímý otop nemají,“ dodala Mayerová.

Z Broum do Japonska

Také rodinnému pivovaru Matuška v Broumech patří jedno české nej: vaří tu nejmladší profesionální sládek u nás. Adamovi Matuškovi je teprve dvacet. Sládkovské umění zdědil po otci Martinovi. Ten působil jako sládek ve vyhlášeném pražském šenku U Fleků, později v Japonsku, Jižní Koreji či Tunisku. První várku piva v Broumech uvařil loni na Velikonoce. Od té doby to tu má na povel jeho syn Adam. Jeho bratr zase navrhl logo pivovaru, sestra se zatím do rodinného podniku nezapojila. „Ségře je totiž teprve deset,“ říká se smíchem Adam Matuška. „Pivovar jsme postavili v naší chalupě. Vaříme tu tak dvakrát třikrát do týdne a pivo vozíme asi do dvaceti restaurací. Hlavně v Praze,“ prozrazuje Adam, který už v Broumech uvařil přes sto dvacet várek. Letos poprvé se jejich pivo dostalo i za hranice, do Japonska. Mají odbyt, a tak i Matuškovi zvýšili kapacitu pivovaru. Plánují roční výstav kolem osmi set hektolitrů. Na mok od Matušky si speciálně chodí do restaurace Zlý časy i pivní znalec Michal Svoboda z Prahy. „Je opravdu výborné, je sice dražší, ale na druhou stranu si za takovou kvalitu rád připlatím,“ dodává Svoboda, který se chystá do Broum i 12. června. V ten den tam Matuškovi pořádají speciální pivní setkání malých pivovarů s názvem Broumská pípa.

Pivovar zatím bez názvu

K minipivovaru v Broumech by měl časem přibýt i pivovar ve Všeradicích. Zrušen byl v obci v roce 1850, ta se nyní podílí na jeho obnově. „Věříme, že sem přetáhneme nějaké turisty z Karlštejna. Pomáhá nám i příznivá vzdálenost od Prahy. Když se udělá dobrá propagace, mohly by to být zase další taháky,“ řekl starosta obce Bohumil Stibal. Od záměru ho neodradila ani krize. Pivovar ještě nemá definitivní název, stejně jako není vybraný název pro druhy piva. Základem má být polotmavá 13 a další čtyři speciály ročně. „Pivo budeme prodávat pouze ve vlastní restauraci, prozatím neuvažujeme o dodávkách do okolí,“ plánuje Stibal. Konkurence malých pivovarů se neobává. „Malé pivovary si nekonkurují díky svým specifickým druhům piva, naopak v případě spolupráce se jim podaří lépe propagovat danou oblast, a tím přilákat turistu,“ míní Stibal. Na zelené louce vyrostl moderní pivovar v Letech u Prahy. Stavba je již téměř dokončena. „Teď se ale práce zpomalily. Přesto doufáme, že pivovar i s restaurací a ubytováním majitel co nejdříve otevře,“ říká starosta obce Jiří Hudeček.