Plagiátoři mohou zůstat. Zatím

Bývalé vedení plzeňské právnické fakulty zůstává na katedrách. Nový děkan Jiří Pospíšil zavádí kreditní systém, na odvolání brát studenty nechce.

„To, co bylo na ministerstvu, byl jen slabý odvar,“ ulevuje si s nadsázkou exministr spravedlnosti a nově jmenovaný děkan plzeňské právnické fakulty Jiří Pospíšil, když komentuje situaci na plzeňských právech. Dění v budově v Sadech Pětatřicátníků je hodně hektické, Pospíšil se pokouší svými zásahy zklidnit současný stav a také postupně vylepšit pošramocenou pověst fakulty.

Změní se po aféře s chybějícími vědeckými pracemi systém ukládání těchto dokumentů do knihovny?

Uvažujeme o tom, už jsem oslovil odborníky na tuto problematiku. Věřím, že to zvládneme v horizontu několika týdnů. Už teď se ale snažíme o maximální transparentnost, zveřejňujeme například vědecké práce na internetu.

Budou na právnické fakultě pokračovat ´opisovači ´ Tomažič, Kindl a Zachariáš?

Všichni tři zůstávají řadovými členy kateder. Důležité budou výsledky vyšetřování. Osobně si jen obtížně dovedu představit, že by na fakultě zůstali. V tomto duchu jim budu směřovat výzvu k odchodu. Když se tak nestane, budu pokračovat v pracovněprávních krocích.

Uvažujete o odebrání nabytých titulů lidem, kteří je získali podvodně v rekordně krátké době?

Počkám na stanovisko ministerstva školství, to bude v této otázce nejpodstatnější. Pokud se ale prokáže, že někdo vystudoval magisterský obor za dva až tři měsíce bez předchozího studia na jiné škole, není prostě možné dělat, že se nic neděje. Umím si představit třeba nějakou formu přezkoušení dotyčného.

Z fakulty musí odejít tzv. věční studenti, tedy lidé, pobývající na fakultě více než osm let. Kolik podobných případů právnická fakulta eviduje?

Na magisterských oborech strávilo více než osm let čtyřicet devět studentů, jeden z nich tu byl tuším dokonce třináctým rokem. Školu musí opustit i čtyři studenti usilující o bakalářský titul, kteří byli na fakultě déle než pět let. Všem jsme ukončili studium, legislativa ani naše předpisy to prostě nedovolují.

Jakým způsobem se změní podmínky pro přijímání studentů na fakultu?

Přijímací testy bude provádět společnost Scio, což je nezávislá instituce. Je to běžná praxe i na jiných fakultách. Chceme, aby přijímací zkoušky byly maximálně transparentní.

A co bude podmínkou studia, jak bude vypadat kreditní systém?

I ten je už na jiných školách běžný. My najíždíme na kreditní systém, při kterém musí studenti získat během semestru minimálně dvacet kreditů, na konci studia jich je nutné mít na kontě tři stovky. Zkoušky jsou studenti povinni skládat pouze na odpovídající katedře, která výuku garantuje. Také jasně stanovíme, kdo může jednotlivé předměty vyučovat.

Je tento systém už pevně daný nebo se bude ještě upravovat?

Jak se bude studovat na právech v rámci kreditního systému, bude jasné na jaře příštího roku, to už bude hotový konečný návrh.

Vzniklo také podezření, že studenti přecházeli nestandardně na plzeňská práva z jiných škol. Hodně se zmiňuje soukromá vysoká škola v Karlových Varech, kde jste také vyučoval. Jak se tedy bude nyní postupovat při přechodu studenta na vaši fakultu z jiné školy?

Chci připomenout, že jsem právě kvůli nejasnostem z varské školy odešel už před rokem. Zkoušky při přechodu na naši fakultu bude uznávat pouze určený garant předmětu, což budou většinou vedoucí kateder.

Na fakultu byla přijímána pětina uchazečů až na odvolání. Do této skupiny se pak vešli údajně i lidé, kteří přijímací zkoušku vůbec neabsolvovali. Jak bude systém odvolání fungovat za vás?

Myslím, že na odvolání by se neměl přijímat v podstatě žádný student až na výjimku nějakého pochybení při hodnocení zkoušky. Pokud budu děkanem, musí být institut odvolání používán pouze výjimečně i proto, aby se předešlo pochybnostem.

Je jasné, že na fakultě musí dojít k personálním změnám. Jaké provedete, o jakých uvažujete?

Personální změny by v určité míře měly opravdu nastat, i na místech vedoucích kateder. Přemýšlím o tom i kvůli věku některých vyučujících.

V listopadu bude zvolen akademický senát, jehož úkolem bude jmenovat nového děkana. Když budete do funkce zvolen (rektor univerzity Průša Pospíšila zatím pověřil vedením fakulty – pozn. red.), změní se nějak vaše pravomoce?

Teprve plnohodnotný mandát umožní novému děkanovi, ať to budu já nebo někdo jiný, udělat opravdu podstatné změny ve struktuře fakulty. Zatím mám možnost pouze provádět některé administrativní úkony.

Senát zvolí děkana na čtyři roky. Vy jste přitom dříve avizoval, že na této pozici hodláte setrvat maximálně rok. Platí to?

S tím jsem na místo děkana šel. Zatím tak stále uvažuji, nechci to ale tvrdit nějak jednoznačně.