Plzeň chce mluvit do podoby nového objektu místo "kulturáku"

Město Plzeň chce ovlivnit podobu objektu, který má nahradit současný Dům kultury Inwest poblíž centra. Největší kulturní dům na západě Čech se chystá zbourat a nahradit multifunkčním objektem jeho vlastník Amádeus Plzeň. Po tlaku občanských iniciativ, architektů i památkářů radnice předložila investorovi podmínky, které by měl zapracovat do svého projektu. V nové budově by měla být také zachována kultura. Informovala o tom mluvčí radnice Zdeňka Kubalová.

„Seznam podmínek vznikl po sériích jednání s architekty a dalšími odborníky. Podmínky vycházejí z vlastních představ vedení radnice diskutovaných i na poslední schůzi zastupitelstva, z podnětů obyvatel a občanských sdružení a z územního plánu pro celý blok vymezený ulicemi Americká, Sirková a Denisovo nábřeží,“ uvedla. Mezi základní podmínky patří například požadavek na polyfunkční využití nové zástavby. Nové projekty musí nabídnout obchod, služby, kulturu, kanceláře, sport, prostory pro veřejnost a setkávání, volnočasové prostory a další. Město také chce, aby byl na Americké třídě zachován koncept městského bulváru, v němž budou stromové aleje, pítka, lavičky, předzahrádky a výtvarné artefakty. Nový objekt má mít podle radnice kvalitní a soudobý „architektonický výraz“, radnice stanovila výšku i rozsah zástavby. Zároveň musí být napojen na současné trasy pro pěší, jež vedou z historického jádra a také například z vlakového nádraží. „Vedení radnice monitoruje přípravy projektu průběžně a s investorem jedná. Intenzivněji jsme do přípravy vstoupili na konci června. Máme řadu podnětů od obyvatel, občanských sdružení i opozice,“ řekl náměstek primátora Petr Rund (ODS). Radnice vyzvala společnost Amádeus Plzeň, aby projekt v požadované úpravě představila v srpnu veřejnosti. Následovat bude série jednání radních a zastupitelů města, dodal Rund.

Podle náměstka to zatím vypadá tak, že po dohodě s investorem se městu podaří zachovat v novém objektu aktivity spojené s kulturou, volným časem a sportem. „“ dodal Rund.
Původně plánované obří monofunkční obchodní centrum mělo vyjít na dvě miliardy korun. Řada obyvatel vyjádřila k jeho výstavbě odpor. Nejvýrazněji se angažovalo občanské sdružení Kultura(k), které nasbíralo pod svoji petici proti bourání téměř 1500 podpisů. Odpůrci nové stavby se také snažili současný kulturní dům nechat „zapamátkovat“, což se nepovedlo. Jeden z největších domů kultury v tehdejší ČSSR s kapacitou sálu 2 tisíce lidí byl slavnostně otevřen 17. ledna 1986. V Inwestu se konali koncerty, maturitní plesy, módní přehlídky, veletrhy a konference. V obří stavbě také sídlilo Divadlo Miroslava Horníčka a řada obchodů. K poslednímu červnu museli všichni nájemníci dům opustit.