Plzeň má před Ostravou náskok, titul určitě získá

Plzeň podala 30. června svou přihlášku na prestižní titul Evropské hlavní město kultury 2015. Zda zvítězí Plzeň, nebo Ostrava, řekne porota v září.

S koncem školního roku se tak uzavřela nejhektičtější etapa práce kandidátského týmu, v jehož čele jako umělecká ředitelka stála Yvona Kreuzmannová. Přihláška je podaná.

Máte strach, jak dopadne, nebo naopak z vás všechno už spadlo, protože teď už se pro úspěch nedá udělat nic víc?

Denně se dá pro úspěch udělat něco navíc, je to nyní na jednom každém Plzeňanovi. Ale pravdou je, že přihláška o 250 stranách hutného textu nám dala velmi zabrat, ovšem s dobrým pocitem, že jsme odvedli za tak krátkou dobu opravdu maximum.

Myslíte si, že se vám podařilo napravit to, co vám komise při podzimní prezentaci vytýkala?

Určitě ano, komise měla velmi trefné konkrétní připomínky, detailně jsme je rozebírali a využili jsme i možnosti osobních konzultací. Důležitá je pro nás vstřícnost radnice, která po úspěchu v prvním kole posílila náš tým a získala do jeho čela skvělého experta Milana Svobodu. Dostala jsem prostor k zásadnímu rozšíření kreativního týmu, v němž je převaha místních osobností a zároveň jej doplnili odborníci napříč žánry s řadou mezinárodních zkušeností. Pustili jsme se ve druhém kole do podstatně větší hloubky a jsem moc ráda, že se zapojilo velké množství dalších subjektů a osobností.

V čem podle vás ušla Plzeň díky práci na kandidatuře největší kus cesty?

Kandidatura je proces, jehož efekty se projevují v dlouhodobém horizontu, ale už teď je vidět, že Plzeň má obrovský potenciál. Nejkrásněji to vyplulo na povrch v Den Meliny Mercouri 12. června, věřím, že takový happening Plzeň ještě nezažila, navíc vše bylo v režii místních aktérů s velkým vkladem Viléma Dubničky a jeho spolupracovníků. Co se bude dít během léta? Léto je v Plzni vždy plné kulturního dění, od Divadelního léta pod plzeňským nebem až po Pilsner Fest a oslavy dvaceti let partnerství města s Takasaki. Navíc se můžeme těšit na slavnostní otevření kašen 29. července. Rozšířenou nabídku chystá Techmania Science Center a těšíme se i na zářijové Světovaření. V duchu aforismu „Plzeň je žena“ oživí kandidátské léto také projekt Plzeňské ikony, určený právě mimořádným, inspirativním ženám, jejichž osudy jsou spjaty s Plzní. O tom, které ženy to budou, rozhodnou také sami Plzeňané. Chystáme i další překvapení na závěr léta s akcentem na počátek září, kdy Plzeň navštíví čtyři vybraní členové mezinárodní komise.

Vy už jen z titulu své funkce musíte být bytostně přesvědčená, že Plzeň vyhraje. V čem je lepší než Ostrava? Čím ji můžeme převálcovat?

Plzeň má před sebou náročnou cestu k proměně ve skutečně kreativní město, titul by jí v tom velmi pomohl a já pevně věřím, že ho získá. Není ani tak důležité, v čem má náskok nyní, jako spíš silná přesvědčivá vize daleko přesahující rok 2015. Tu vizi spoluvytvářejí občané, v tom je největší síla Plzně. Dlouhodobě zapojuje veřejnost do tvorby svých strategických plánů, nebojí se odhalit své problémy a hledat řešení v co nejširší diskuzi, nevnucuje megalomanské plány shora, ale otevírá se impulzům zdola. Plzeň byla v Čechách prvním městem, které objevilo šanci kandidatury, a to hned v roce 2006, i to jí dává náskok a přesvědčivost. Radnice jednomyslně schválila program rozvoje kultury až do roku 2019 se smělými plány, jak doplnit kulturní infrastrukturu města. Za pár let tu bude nová galerie, divadlo se zázemím i pro filharmonii, revitalizovaná nábřeží řek a v neposlední řadě nové prostory pro současné umění, design, neprofesionální umění i komunitní práci umělců v areálu Světovaru. To jsou ty hmatatelné a na první pohled viditelné efekty, které vytvoří prostor pro naplnění vize kreativního města.