Plzeňská Sibiř. Zima přepisuje statistiky teplotních rekordů

Vypadá to, že legendární Mrazík zapomněl svou kouzelnou berlu Mrazilku v Plzni. A ta pořád mrazí a mrazí...

Byl to nejstudenější den této zimy. Ba co víc, byl to dokonce nejstudenější den za posledních pět let. Minulou středu naměřili meteorologové v Bolevci víc jak dvaadvacet stupňů pod nulou, rtuť v teploměru tak klesla nejníže od roku 2005, kdy se na teploměru ukázalo „jen“ minus 21,3 stupně Celsia. Redaktoři Sedmičky se slepenými nosy a na kost zmrzlými prsty měřili, jak velká byla ve středu „kosa“ a jak se teploty na jednotlivých místech Plzně liší. Nejvyšší teplotu jsme naměřili na zmrzlém Boleveckém rybníku, kde bylo méně než osmnáct stupňů.

V půl sedmé ráno tu bylo liduprázdno. Čilý ruch byl ale o půl hodiny dříve na Americké třídě. Na zastávce u Tesca postávalo několik schoulených postav s rukama v kapsách. V tuto „nekřesťanskou“ hodinu tu rozdával letáky František Zemánek. „To je Sibiř, co?“ usmíval se na ostatní a od úst mu šel nekonečný kouř.

Doprava zamrzala

Davy lidí v tu dobu mířily na Hlavní nádraží, kde jsme o pár minut předtím naměřili minus 12,3 stupňů. Někteří se tu zdrželi déle, než chtěli – už od rána měly zpoždění všechny vlaky přijíždějící od Prahy. Podle informačních stránek Českých drah bylo na vině právě mrazivé počasí, které poškodilo kolejnice. Jako v eskymáckým filmu si asi připadali i někteří cestující, kteří vyrazili do práce s pl- Plzeňská Sibiř. Zima přepisuje • Hlavní nádraží, -12,3 °C • Masarykovo náměstí, - 10,0 °C zeňskou ČSAD. „Pětina našich autobusů má kvůli extrémním teplotám problémy s topením, zamrzá jim,“ uvedl ve středu ředitel Miroslav Hucl.

O den později dokonce mráz roztrhal potrubí ve Zborovské ulici. Po chodnících se valily proudy vody a vypadalo to tu jako při povodních. „Větší problémy čekáme ještě při oblevě,“ varuje mluvčí plzeňských vodáren Kateřina Faltýnová. Problémy měli i řidiči, těm v nádrži zamrzala nafta. „Ti, co jezdí na naftu, tak v mrazech nenastartují,“ tvrdí šofér sypacího vozu Petr Kopka.

Pivo, uhlí a zvířata

Bedlivě sledují teploměr i v plzeňském pivovaru. „Auta nakládáme vevnitř a těsně před tím, než vyjedou, aby lahve nepopraskaly,“ říká mluvčí pivovaru Jiří Mareček. Občas se prý přes zimu stane, že kvůli zapadané silnici dovezou pivo až druhý den. Kromě počasí letos láme rekordy i Plzeňská teplárenská. Protopí až jednou tolik uhlí, než je v zimě běžné. „Normálně spálíme denně asi jeden a půl vlaku uhlí, v úterý jsme však do kotlů naházeli dva a půl vlaku,“ říká generální ředitel společnosti Tomáš Drápela.

Pravá sibérie panovala ve středu na náměstí Republiky. Po osmé hodině ráno začalo hustě sněžit a nebylo vidět na krok. Procházel tudy starší pán s kulichem na hlavě. Těžko říct, jestli se klepal víc než jeho postarší jezevčík. „Pojď domů, ať nenastydneš,“ popoháněl svého čtyřnohého kamaráda. To je podle veterinářů to nejrozumnější, co mohou majitelé psů v těchto dnech udělat.

„Když pes není zvyklý, tak by na mrazu neměl být déle než deset minut,“ radí veterinář Petr Böhm. O své svěřence teď pečují i v ZOO. Některé druhy na mráz vůbec nesmí. „Především afričtí kopytníci, opice a šelmičky z afrického pavilonu,“ vyjmenovává mluvčí Martin Vobruba. Na teploty kolem nuly si ale zvykli plameňáci chilští, „Stali se z nich otužilí starousedlíci, chováme je tu od roku sedmdesát pět,“ uzavírá Vobruba.