Plzeňské pivo čepuje nejlépe Dán

V plzeňském pivovaru se sešlo šestnáct vítězů národních kol soutěže v čepování piva. Světovým šampiónem se stal Rasmus Kobbersmed.

Skleněné třetinky se v rukou národních šampiónů nepatrně třásly a jemně narážely na výčepní kohouty, ze kterých tekl Plzeňský Prazdroj. Přece jen šlo o hodně: bojovalo se o titul mistra světa v čepování zlatavého moku. Navenek se ale všichni soutěžící tvářili ´happy´ a pokud nějakou nervozitou trpěli, nedávali ji znát. Fin Teemu Lahti vyzařoval sebevědomí na dálku, při servírování třetinek a tradičním ´Cheers´ se porotě až vyzývavě díval do očí. Řek Stratos Hatzistavrakis se zakulaceným bříškem ukázal jižanskou pohodu, nikam nepospíchal.

„Bylo to dobrý. Porotci byli skvělí,“ šplhnul si potom u arbitrů. Se svým výkonem byl spokojený také vyslanec pivní velmoci, Belgičan Idris de Ceuster. Španěl David Garrancho sice vypadal v pohodě, brzy ale bylo jasné, že k vítězství to stačit nebude. „I don´t understand – nerozumím,“ odpovídal několikrát na dotazy poroty. Všichni kandidáti na mistra světa se totiž museli prezentovat v angličtině a Garrancho ji evidentně zvládal hůř než ostatní.

K pivu jedině kachna

Soutěžící v Plzni ale nečekaly jen stresové situace, v programu byla i prohlídka pivovaru a návštěva několika plzeňských hospod. „Bylo to fajn. Líbí se mi, že lidé tady pivu rozumějí a mají na výběr z více druhů. To ve Španělsku hosté jen řeknou, že chtějí pivo, nezkoumají jakou značku. Jsme přece jen země vína,“ jakoby se omlouval Garrancho.

Podobnou zkušenost si z Plzně veze i Řek Hatzistavrakis. „My doma vlastně žádnou pivní kulturu nemáme, i když i u nás už máme některá kvalitní piva. Tady to bylo ale jiné. A kachna s kolenem byla k dobrému pivu ideální,“ rozpovídal se další zástupce jižní Evropy. Plzeň se ale líbila i Seveřankám. „Skvělí lidé, úžasná atmosféra i jídlo. A pochopitelně nejlepší pivo,“ pochvalovala si Švédka Majsan Johansson.

Pomohla angličtina

V soutěži nakonec uspěli zástupci pivních velmocí. Na bronzové příčce skončila další žena mezi soutěžícími, Němka Maria Abrahams a absolutním vítězem se stal Dán Rasmus Kobbersmed. Právě Dánovi nejspíš pomohla k cestě na vrchol dokonalá angličtina, jedenadvacetiletý mladík z Kodaně ji dokonce vyučuje. Ke korunovaci nového šampiona si soutěžící odskočili do Berlína, u Brandenburské brány si ještě natočili pár piv přímo před Berlíňany. O vítězi čtvrtého ročníku Master Bartneder se minulý týden ale rozhodovalo hlavně v Plzni. Tady museli soutěžící ukazovat teoretické znalosti v písemných testech a při pohovorech s odbornou komisí, v plzeňském pivovaru točili a servírovali třetinky piva v praktické části soutěže.

„To důležité se opravdu ale dělo především v Plzni,“ připomněl starší sládek Prazdroje a člen poroty Václav Berka. Kromě znalostí a dovedností hrála velkou úlohu také individualita soutěžících. „Hledali jsme osobnost, ne jen někoho, kdo umí načepovat správně pivo,“ poznamenal Berka ke kritériím při výběru nejlepších. Nejcharizmatičtějšího ze všech, Dána Kobbersmeda, nyní kromě dobrého pocitu z vítězství čeká i sladká odměna ve formě cesty kolem světa pro dvě osoby. Do čtvrtého ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender bylo zapojeno sedmnáct zemí, ve kterých dohromady soutěžilo přes čtyři tisícovky výčepních.

V České republice se jich přihlásilo tři sta padesát dva. Nejdříve se výběr zúžil při internetové kvalifikaci, potom následovala tři regionální kola, ze kterých vzešlo patnáct finalistů. Následoval mystery shopping neboli utajený nákup v provozovnách postupujících výčepních a nakonec národní finále, z něhož vyšel reprezentant pro Česko. Vít Voznica z ostravské restaurace Slezská hájil národní barvy skvěle, v konečném pořadí světového šampionátu skončil na čtvrtém místě.