Plzeňští nadšenci zkolaudovali unikátní potápěčskou pozorovatelnu

Potápěčská výcviková kabina

Potápěčská výcviková kabina Zdroj: ctk

Cisterna z nákladního vlaku posloužila jako základ pro potápěčskou výcvikovou a kontrolní kabinu, kterou dnes zkolaudovali potápěči v Plzni–Koterově. Jedenáct metrů vysoká a přes třicet tun vážící pozorovatelna je českou a zřejmě i světovou raritou.

Potápěči kabinu zároveň připravili na odvoz do lomu ve Starém Klíčově u Domažlic. Tam bude 24. září zanořena. Unikátní zařízení, jež má ocelový skelet, poslouží potápěčům k výcviku, odborníkům pro pozorování podvodního života.

Jaroslav Hudec, předseda Potápěčského klubu OSAC Plzeň, který projekt ralizoval, řekl, že pozorovatelna vyšla na zhruba milion korun, dotaci 660.000 Kč poskytlo ministerstvo školství.

„Zařízení je určeno pro výcvik a kontrolu výuky potápěčů s dýchacími přístroji, pro jejich pozorování instruktory bez zanoření, pro pozorování života ryb a flóry v podvodním prostředí,“ uvedl.

Útroby potápěčské výcvikové a pozorovací kabinyÚtroby potápěčské výcvikové a pozorovací kabiny | ctkNic pro klaustrofobiky – takhle to vypadá v útrobách potápěčské pozorovatelny, odkud bude možné sledovat život ryb a flóry v zatopeném lomu, ale také výcvik potápěčů

Podobné zařízení v ČR, a pravděpodobně ani jinde ve světě, podle něj neexistuje. „Ještě za totality něco podobného měli v lomu v Hříměždicích, jenž sloužil k výcviku vojáků. Důstojníci je sledovali z kabiny, jak cvičí výstup z tanku pod vodou. Nyní jsem našel pouze informace o tom, že snad někde v Keni v jezeře je podobné zařízení, které slouží pro pozorování hrochů,“ dodal Hudec.

Pozorovatelna bude umístěna na dno lomu do hloubky 8,5 metru. Tam se bude nacházet kovová kulovitá kabina o průměru 3,5 metru s osmi okénky. Ve vrchní části ji spojí kolmá prostupová potrubní šachta, která měří asi osm metrů a vede nad hladinu. Šachta je zakončena vstupní kabinou, k níž povede přístupová lávka ze břehu.

I pro zájemce, kteří se potápění bojí

Podle Hudce jde o univerzální zařízení, jež bude k dispozici všem potápěčům k výcviku, ale poslouží také k propagaci a popularizaci tohoto sportu. Pod vodu se tak podívají i lidé, kteří si tam v neoprenu a s automatikou netroufají.

Zatopený lom na Domažlicku, který už nyní slouží potápěčům jako cvičiště, je pro umístění pozorovatelny ideální. „Má vynikající vlastnosti, je tam celoročně výborná viditelnost, po deštích se voda nezakalí, okolí je navíc udržované, čisté,“ uvedl Hudec. S nápadem přišel plzeňský klub, jenž také navrhl konstrukční řešení pozorovatelny, jeho členové navíc odpracovali na přípravě mnoho brigádnických hodin. Jako základ kabiny byla použita cisterna z nákladního vlaku určená k převozu lehké posypové směsi. Její spodní část objímá betonový prstenec o váze 23 tun, který zajistí pevné posazení kabiny na dno lomu.