Plzni zachutnala netradiční piva

Netradiční značky vtrhly do Plzně, hlavně mladí pijáci nejsou tolik konzervativní.

Plzeň už není dávno pouze baštou gambáče a prazdroje. O místo v hospodách se hlásí i další značky a v poslední době Plzeňané mohou ochutnat i mok vyrobený malými hráči na trhu. V krajské metropoli vyrostly tři minipivovary, které si vaří pivo pro vlastní spotřebu. Některé hospody a kluby se naučily experimentovat a nabízí hostům neobvyklé značky piv.

„Lidé poznali, že malé pivovary umí také vařit dobrá piva a rádi je ochutnají. Výtoč tzv. malých značek se zvyšuje,“ potěšeně konstatuje předseda občanského sdružení Dopijem a jdem Petr Strnad. Královnou na neobvyklé značky je nejspíš doubravecká knajpa U Pietasu. Příjemná hospůdka nabízí už známější Svijany, jedenáctku Skaláka nebo koutecké pivo v několika variacích. Hodně se snaží i v Žumberské stodole v centru města, v potemnělém klubu se můžete osvěžit Platanem, k mání jsou tu ale i další značky. Další klub v samotném centru sází na supersilný Porter, pardubická devatenáctka si v Zachs clubu našla už své pijáky. Do Plzně si našel cestu i rakovnický Bakalář.

Netradiční značku držel dlouho bar U sv. Rocha na Roudné, provozovatelé tady ale skončili, a tak je tady nejistý i osud středočeského piva. „Tím pádem Bakaláře mají nejspíš jenom v Doubravce U Beránka,“ myslí si Strnad. Právě pro tohoto znalce je největším objevem mezi „malými“ pivy Krakonoš. „Toho musím vyzdvihnout, z toho mám fakt radost,“ hodnotí téměř euforicky neznámou značku. Strážce hor si v desetistupňové i dvanáctistupňové variaci můžete dát na Letné v baru nazvaném, jak jinak, U Krakonoše.