Po prsa ve vodě, po kolena v bahně. Výlov právě začal

Nazul vysoké holínky a tahal sítě. Redaktor pomáhal při výlovu.

Jdu po hrázi Velkého Tisého rybníku na Hradecku. Není tu vidět ani na krok. Skrz mlhu ke mně z dálky doléhá jen hučení strojů a křik racků. Hodně se přemlouvám, abych pokračoval dál. Dneska na mě totiž čeká ledová, mokrá a těžká práce. Výlov.

U stánku s občerstvením nasávám vůni smažených ryb a horkého punče. Předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha se směje. „Nejdřív práce, až potom zábava,“ žene mě dolů k vodě.
Překvapí mě, kolik je na výlovu lidí. Denně prý kolem sto padesáti. „Asi stovka jsou rybáři, zbytek studenti z Třeboně. Mají výlovy počítané jako praxi,“ vysvětluje Malecha. Někteří z přítomných jsou podle něj už sedmou generací ve svém rodu, která zálibu v rybaření zdědila.

Na vylovení a převezení do sádek dnes čeká pětatřicet tun ryb. Dostávám do rukou asi metrovou dřevěnou hůl. Se skupinou baštýřů, kteří stojí na loďkách, s ní mám bouchat o hladinu, a nahánět tak ryby do sítě – takzvaného nevodu. Do rybníka se mi vůbec nechce. Na nepříjemný pocit chladu si naštěstí brzy zvykám, ale hýbat se moc nemůžu. V silných gumových holínkách zapadám do hustého bahna na dně.

Za chvíli dostanu jinou práci. Táhnu s ostatními za silné provazy sítě. Plní se rybami, a než dojdeme ke kádišti, téměř jimi přetéká.

„Dneska se ryba z nevodu vytahuje už mechanicky, ne ručně jako dříve,“ ukazuje Malecha na rameno stroje se sítí.

Polapené šupináče přebírá osmičlenná skupina a po jedoucím pásu s vodou je posílá k dalším lidem. Mezi ty se na chvíli míchám i já.

Ryby třídíme podle druhů do kádí a vážíme. „Asi osmdesát procent jsou kapři, tak půl na půl šupináči a lysí. Jsou tu ale i štiky, tolstolobici a další,“ říká Malecha. V síti jsme dokonce našli i obrovského sumce albína. „Lovíme ho každý rok už několik let. Je to taková tradice, rybáři si v rybníce nechávají vždycky pár ryb zrát,“ komentuje Malecha.

Lovit v kádích mi zrovna dvakrát nejde. Nikdy jsem si nemyslel, že jsou ryby tak těžké. A kluzké. V okamžiku, kdy mi jeden kapr vyskočí až na zem, přenechávám raději práci zkušeným rybářům.
Když jsou kádě plné až po okraj, převezou je na náklaďácích do nedalekých sádek. Tam ryby čekají na prodej.

Práce mužů v zeleném končí až se západem slunce. U Velkého Tisého, který je jednou z největších vodních ploch na Hradecku, trvá výlov čtyři dny. V sítích skončí na sto padesát tun ryb.