Po stopách historie do moravských Atén

V zámku v Moravské Třebové, označovaném jako renesanční perla, je do poloviny května vystavena Ďáblova bible.

Moravské Třebové se také někdy říká moravské Atény. Přímo ve středu města stojí zámek, který díky své architektuře patří k nejvýznamnějším památkám střední Evropy. „Vstupní portál je nejstarší renesanční památkou vůbec. A máme tu i další skvosty. Třeba unikátní soubor slunečních hodin na nádvoří. Jde o nejstarší hodiny v zemi,“ říká vedoucí zámku Jindřich Kos.

Kromě toho čekají na zámku na turisty dobrodružné prohlídkové trasy. Hrůznou atmosféru mučírny pocítí návštěvníci ve zdejších sklepích. Každý si může na vlastní kůži vyzkoušet děsivé nástroje, jako jsou španělská bota, pranýř, palečnice, stolička pro čarodějnice či skřipec.

„Moravské Třebové bylo uděleno hrdelní právo kolem roku 1406. Kruté tresty provázely celou středověkou dobu. Třeba těm, kteří upadli v nemilost, byla na čelo vypálena písmena RB - relegatus bohemiae - a byli vyhoštěni z Čech,“ doplňuje průvodkyně Petra Dvorská.

Uvidí golema

Také další trasa zavede návštěvníky do tajemných míst. V laboratoři Mistra Bonaciny, astrologa, alchymisty a dvorního lékaře Ladislava Velena ze Žerotína, se mohou procházet mezi nejrůznějšími křivulemi, alembiky, athanory, dózami i tavicí pecí.

„Na vlastní oči uvidí golema, strážce alchymistovy laboratoře, zažijí magické pokusy, nahlédnou do Žerotínova horoskopu a seznámí se s bohatou alchymistickou symbolikou,“ popisuje trasu Kos. „Na koho se usměje štěstí, ten společně s alchymistovými pomocníky získá elixír věčného mládí,“ dodává.

Kdo dává přednost památkám, určitě by si neměl nechat ujít expozici s názvem Poklady Moravské Třebové. „Také tento okruh je doplněný o výklad průvodce. Expozice začíná obdobím humanismu a renesance. K nejvýznamnějším památkám patří flanderská tapiserie z počátku 16. století. Dobový nábytek zase dokumentuje vývoj interiérového umění od baroka a pokračuje až po přelom devatenáctého a dvacátého století,“ říká vedoucí zámku.

Zajímavá je podle něj například černá pánská ložnice nebo funkční cembalo z poloviny devatenáctého století. „Dobový nábytek je doplněn soubory skleněných pohárů, pivních korbelů a vídeňského porcelánu,“ dodává Kos.

Kopie Ďáblovy bible

Život našich předků, to nebyla jen alchymie a mučení, ale každodenní těžká dřina. A právě té je věnována další výstava. Návštěvníci díky ní mohou nahlédnout do selské jizby s typickým venkovským nábytkem a komory se zemědělským pracovním náčiním nebo dávným mandlem. Kromě toho zjistí, na jakém principu funguje kolovrátek, vochle, drhlen, mědlice, lamač lnu či motovidlo.

„Každý si může vyzkoušet, jak je snadné ovládat tkalcovský stav,“ láká k návštěvě Kos.
Expozice v prostoru bývalé zámecké kuchyně zase všechny seznámí s historií dobývání surovin na Hřebečsku. Kromě toho je od roku 2010 na zámku vystavena také ojedinělá sbírka historických štítků na turistické hole. Lidé ji najdou v prodejně suvenýrů a za prohlídku nezaplatí žádné vstupné.

Kdo se navíc rozhodne pro návštěvu Moravské Třebové do 20. května, může obdivovat ještě jeden unikát. Největší ručně psanou knihu světa, Ďáblovu bibli. Přesněji její věrnou repliku. Tu ve své dílně v Žamberku vázal Jiří Fogl. Práce na knize, která váží pětasedmdesát kilo, obsahuje 640 stran a rozměry jejích desek jsou 92 x 51 x 28 centimetrů, mu prý zabrala víc jak pět set hodin.

„Obrovská kniha byla pravděpodobně napsaná začátkem třináctého století v podlažickém klášteře. Její vznik je obestřen řadou tajemství. Navíc na jedné straně je téměř půlmetrový obraz ďábla, proto se jí začalo říkat Ďáblova bible. Ve středověku byla považovaná za osmý div světa,“ říká Arnošt Vašíček, známý záhadolog, který se knize a jejímu tajemství věnuje již řadu let.
Vedle této rekordní knihy je součástí výstavy i několik historických biblí ze sbírek moravskotřebovského muzea.

Další zámecké akce v moravské třebové

Moravskotřebovské arkády - velký hudební festival (26. a 27. května)
Výtvarný svět na zámku - výstava organizovaná místní ZUŠ (26. května až 3. června)
Expedice středověk - velká interaktivní výstava přibližující život ve středověku (od 7. června do 16. září)
Klenoty noční oblohy -velký soubor fotografií vesmírných objektů (od 4. do 31. října)
• Více na www. zamekmoravskatrebova. cz