„Počasí je rozmarné jako ženy“

Zdeněk Kadlus z Hranic propadl počasí. Stalo se jeho koníčkem. Sleduje ho už téměř třicet let.

Když prší, je nadšený. Stejně, jako když svítí slunce, fouká vítr, nebo padají kroupy. Pro Zdeňka Kadluse z Hranic je totiž počasí vášeň. Ať už je jakékoli. „Počasí je sice středního rodu, ale je rozmarné a nevyzpytatelné. Jako ženy,“ říká s úsměvem na tváři sedmaosmdesátiletý muž, který sleduje počasí už téměř třicet let.

Uznávaného odborníka na lesnictví přivedla do Hranic a vlastně i k počasí práce učitele na lesnické škole. „Chystal jsem pro studenty učebnici o lesním prostředí a objevil jsem přitom, jaké je počasí složitým a krásným tématem,“ vypráví Kadlus. Od osmdesátých let se tak začal meteorologii věnovat naplno.

Srážkoměr z plechovky

Třikrát denně si zaznamenával teplotu, směr větru a další ukazatele. Sestrojil si dokonce vlastní srážkoměr. „Byl z plechovky od Primalexu,“ vzpomíná Kadlus. O výjimečný přístroj ale přišel při stěhování.

Co říká amatérský meteorolog na bleskové povodně, tropická vedra i silné bouřky, které často znesnadňují život nejen lidem na Přerovsku? „Moravská brána je velmi specifické prostředí. Vítr se sem tlačí do úzkého prostoru, a tak zesiluje,“ říká muž.

Kadlus si všiml, že když fouká vítr od severovýchodu, přináší často déšť. „Z přehrad na Moravici se v horku odpařuje voda. Nabaluje se v atmosféře na prach z Ostravska a větry to pak odnesou sem. Zde se proudění vzduchu zužuje, zahušťuje a může spadnout i hodně vody naráz. Třeba jako vloni v létě při bleskových povodních,“ vysvětluje Kadlus.

Za letošní velkou vodu ale podle něj mohly deště v Beskydech. „Tam obecně prší hodně,“ říká bývalý lesník. A popisuje i širší souvislosti, kvůli kterým vznikají záplavy. „Kde roste smrk, je i borůvčí. A pod ním je mech, který zadržuje vodu. V Beskydech jsou ale bukové lesy, které vodu nepodrží. Proto po prudkých svazích tak stéká voda rychle do Bečvy,“ popisuje Kadlus.

Lepší je to, když fouká vítr od jihu a je vyšší tlak. Pak je totiž pravděpodobnost silných deštů malá. „Výsledkem jsou spíše tropická vedra, jaká jsme už také letos zažili,“ doplňuje Kadlus.

Počasí má vliv na zdraví

Nashromážděné materiály o počasí od hranického nadšence by vydaly na pořádnou knihu. Že je v dnešní době tepleji, než bývalo dřív, může potvrdit. Ale jinak podle něj ekologové téma globálního oteplování zveličují. „Není to jen otázka skleníkových plynů. V patnáctém století prostě vrcholila doba ledová a od té doby se postupně otepluje,“ tvrdí bývalý vědecký pracovník.

I když počasí v Hranicích sleduje roky, přesnou předpověď lze podle něj sestavit maximálně na tři dny dopředu. „Počasí zůstává nevyzpytatelné. A počítají s tím i lidové moudrosti,“ upozorňuje Kadlus. I ty si totiž ponechávají v záloze sílu náhody. „Svatý Matěj láme led, není-li ho, zmrzne hned,“ uvádí jako příklad únorovou pranostiku.