Pod ledem Jupiterovy Europy je teplá voda, tvrdí vědci

Ledový měsíc Jupitera - Europa

Ledový měsíc Jupitera - Europa

Vědci našli důkaz o existenci vody těsně pod povrchem ledem pokrytého Jupiterova měsíce Europa. Analýza povrchu měsíce svědčí o tom, že se pod ním nacházejí místa s teplou vodou, která postupně rozpouštějí a rozlamují Europin ledový krunýř. Výsledky výzkumu prezentované v časopise Nature také tvrdí, že tato mělká jezírka tekoucí vody se nacházejí už 3 kilometry pod povrchem, tedy v menší hloubce, než se dříve předpokládalo.

Odborníci měli o obřím oceánu pod ledem tušení již dříve, a to díky analýzám magnetických siločar a snímků povrchu Europy. Předpokládají, že se nachází zhruba 20 kilometrů pod povrchem a jeho hloubka dosahuje až 160 kilometrů. Zkušební vrty ale nebyly nikdy možné kvůli silné ledové krustě. Díky objevu kapalné vody v mělčích částech kůry tak mohou vědci tuto myšlenku znovu „oprášit“.

Přítomnost těchto jezer by totiž také mohla svědčit o tom, že povrchová voda se může mísit s vodou, která je ukryta hlouběji. To by znamenalo existenci „mořských“ proudů a tím pádem i lepší roznos případných živin po celém měsíci.

„Díky těmto proudům by mohla být Europa obyvatelná, protože živiny by se nesoustřeďovaly pouze v některých částech oceánu,“ řekl po analýze snímků sebraných sondou Galileo jeden z autorů studie Britney Schmidt z Texaské University v Austinu.

Europu objevil - spolu s dalšími třemi měsíci Jupiteru - italský astronom Galileo Galilei v lednu roku 1610. Její vzdálenost od Země činí 350 milionů kilometrů. V roce 1990 obletěla Europu sonda Galileo a zaslala na zem první snímky její odvrácené tváře.

Jak vypadá europa pod ledemJak vypadá europa pod ledem Europa má malé kovové jádro (světle modrá, uprostřed), obklopené velkou vrstvou hornin (oranžová barva). Následovat by měla kapalná voda (modrá) a ledová krusta, silná až 1000 kilometrů (béžová).

O procesech na Europě může leccos napovědět Antarktida

Glaciologové, kteří povrch Europy zkoumají mnoho let si však stále lámou hlavu nad tím, co mohlo způsobit charakteristické zlomy v povrchu ledu.

“Když se však zadíváme na Antarktidu, kde se nacházejí podobné zlomy jako na Europě, můžeme předpokládat, že procesy, které způsobují zjizvení tady na Zemi, se dějí i mimo ni, tedy u Jupiteru. Nové studie nám ukazují, jak velký vliv mají teplé vodní proudy pod ledem na vzhled celého povrchu a jak jej mohou měnit.“ dodal glaciolog Martin Siegert z university v Edinburghu.

USA a Evropa spolu pracují na plánech budoucí mise nejen k Europě, ale také i k dalším měsícům Jupiteru. Vědci doufají, že se lety podaří zrealizovat do dvaceti let.