Podepsal se i Václav Havel

Pamětní kniha návštěv funguje v Karviné už několik desetiletí. Podepsali se v ní politikové i olympijští vítězové.

Téměř každá významná návštěva Karviné po sobě zanechá stopu. Přesněji řečeno podpis v pamětní knize, na jejichž stránkách jsou k vidění autogramy osobností smutné i veselejší historie Česka či Československa.
Někteří z nich se v knize jen podepsali, jiní vepsali krátkou básničku či nakreslili miniaturní kresbu. Lidé si v pamětní knize mohou zalistovat v rámci Dnů evropského dědictví, kdy je radnice všem veřejně zpřístupněna. Méně zdatný ruštinář si například v knihách z osmdesátých let moc nepočte. Většina zápisů je totiž v ruštině. Většina soudruhů přeje pracujícímu karvinskému lidu, mnoho dalších úspěchů v budování socialismu. Když čtenář sáhne po Pamětní knize z roku 1973, na její titulní straně objeví její přesný název. Pamětní podpisová kniha Města Karviné, nositele Řádu práce. Další kniha se již datuje od Sametové revoluce. Na první stránce jsou podepsáni Dana a Emil Zátopkovi, nechybí podpis ani Václava Havla. Návštěvy, které na radnici zamíří, nechodí s prázdnou. Na stole primátora je položena například vypreparovaná hlava malého krokodýla, kterou dostal jako osobní pozornost. „Cení na mě zuby, někdy i na návštěvy, to podle nálady,“ říká s úsměvem primátor Tomáš Hanzel. On i jeho náměstci však dostávají i dary praktické. Na konci roku chodí gratulanti s kalendáři. Ale ne všechny mohou viset na zdi. „Dostal jsem pár hanbatých kalendářů, jsou krásné, ale v práci je logicky nemůžu vyvěsit, a vlastně ani doma, to by mi partnerka dala!“ prohlásil primátor Tomáš Hanzel.
A co dostanou návštěvy na památku z Karviné? „Většinou darujeme knihy o našem městě, nebo třeba dostanou kravatu s obrázkem karvinské radnice,“ řekla za radnici asistentka Romana Plecháčová.