Podivné počty na magistrátu

Bývalý hokejista Radek Gardoň se dal na podnikání. Necelý rok po skončení kariéry ale poznal, že byznys je tvrdší než hra mezi mantinely.

Extraligová opora Kladna Radek Gardoň se stará o tenisový areál města za zimním stadionem. Za tři čtvrtě milionu korun dal do pořádku kurty, opravil šatny, zútulnil restauraci. Na podzim se rozhodl požádat město o zábor plochy u železniční trati proti Sletišti. Podnikatelský záměr? „Čtyři reklamní billboardy na kovových konstrukcích,“ řekl Gardoň.
Potřeboval jen souhlas vlastníka pozemku, kterým je společnost Sportovní areály města Kladna, hotový projekt, svolení Českých drah, že billboardy může postavit v blízkosti kolejí, územní rozhodnutí z magistrátu. Pak už by jen podepsal se sportovními areály smlouvu na jeden rok s částkou za pronájem podle městské vyhlášky.
S úřednickým kolotočem začal Radek Gardoň v listopadu, skončil v dubnu převzetím územního rozhodnutí. Od toho dne běží roční lhůta. Zbýval jen podpis pod smlouvou.

Smlouvu město změnilo

„Smlouvu mi Sportovní areály města Kladna vystavily skoro dva měsíce po vydání územního rozhodnutí. Všiml jsem si, že je na ní jiná částka, než jsem předpokládal. Z původních šesti tisíc za reklamní plochu ročně, bych měl zaplatit osm tisíc korun, ale měsíčně,“ vysvětlil Gardoň.
Radní totiž účtují za pronájem obecního pozemku pro reklamní plochy pět set korun za metr čtvereční. Částka je daná vyhláškou č. 02/08 a nikdo ji nemůže svévolně měnit.
Smlouvu odmítl Gardoň podepsat a snažil se ji změnit. Zástupci areálů mu odmítli vyjít vstříc a trvali na nové částce. Podnikatel přitom každý další měsíc ztrácí na zisku.
Výnos z reklamy na plochách, které chce u železniční trati směrem ke Sletišti postavit Radek Gardoň, bývá 4500 korun měsíčně hrubého. Pronajímatel ale musí sehnat klienty, kteří budou chtít plochy využívat. Úspěchem bylo už to, že České dráhy v chráněném území plochy povolily.
Pozemek sice spravuje město, ale dráhy do toho mají taky co mluvit. „Nechal jsem si reklamní plochy vyrobit na zakázku. Stálo mě to sto padesát tisíc korun. Když už jsem je měl hotové, začal jsem zřejmě vadit řediteli areálů Lukáši Kubicovi,“ míní Gardoň.
Kubica připravil roční smlouvu o více než sedmdesát tisíc korun vyšší, než ze své pozice mohl. „Za dané situace je takový postup nemorální. Cena je dána vyhláškou o místních poplatcích,“ říká exprimátor Milan Volf.

Rada návrh posvětila

Smlouva se mezitím dostala až na pondělní jednání rady. Ke schválení ji předložil zastupitel Kubica. A to i přesto, že mu Robert Hynek z advokátní kanceláře, která pro město vypracovala odborný posudek, písemně doporučil držet se obvyklé výše poplatků.
„Obvyklé výše poplatků se držím. Pozemek, na kterém chce pan Gardoň reklamní plochy postavit, není veřejným prostranstvím ve smyslu vyhlášky o místních poplatcích a předmětem poplatku za užívání veřejného prostranství. Podepsaná smlouva o smlouvě budoucí má význam pouze pro zjednodušené jednání s orgány, se kterými musel komunikovat, aby získal uzemní souhlas. Výše podnájemného zde není uvedena a nikdy nebyla součástí,“ vysvětluje Lukáš Kubica. Cenu navrženou ve smlouvě prý rozhodně nepředražil.
„Spravedlnosti se asi nedovolám. Když nepodepíšu a od smlouvy odstoupím, získají Sportovní areály města Kladna plochy pro své aktivity,“ dodává Radek Gardoň.