Podmořské krevety předou vlákno stejně pevné, jako pavouci

Krevetka Crassicorophium bonellii

Krevetka Crassicorophium bonellii

Nejen pavouci umějí spřádat vlákna. Vědci nedávno objevili malou podmořskou krevetku rodu Crassicorophium bonellii, která si při stavbě svého obydlí z písku pomáhá spřádáním vlákna, které s ním promíchá. Výsledný materiál je tak lepkavý, pevnější a slané vodě odolný. Vědci tvrdí, že jde o jasný příklad toho, že příroda je prostě a jednoduše nejlepším stavitelem.

Jeden z autorů studie, profesor Fritz Vollrath z University v Oxfordu, tvrdí, že krevety produkují vlákno pomocí speciálních kanálků na svých nohách.“Používá vlákno k slepení ostatních materiálů. Tím jsou zrnka písku, kousky vegetace, řasy, dokonce vlastní výkaly.“

Vědci již v minulosti zjistili, že tato krevetka si pomáhá při stavbě domu nějakou lepkavou látkou. Nově však zjistili, že se jedná o vlákno, které korýš vyrábí podobným způsobem, jako pavouci, tedy tlačením hmoty přes kanálek k tomu určený.

Kromě toho, že je tento materiál velmi pevný a odolný proti slané vodě toho však není příliš známo.“Domníváme se, že vzhledem k podobnosti výroby bude i co do vlastností podobné vláknu pavoučímu. Mohlo by proto být hodně pružné. Ale vzhledem k tomu, že jej krevetka vyrábí pod vodu, kde materiál také po celou dobu zůstane, tak v tom musí být ještě něco jiného. Pavoučí vlákno by pod vodou totiž nevydrželo,“ řekl Vollrath.

Vědci z Oxforfu doufají, že se jim snad záhadu složení vlákna jednou podaří rozluštit. Jakmile se jim to podaří, mohli by začít pracovat na syntetické výrobě, a materiál pak využít například v lodním průmyslu ke zlepšení povrchových úprav.