Pohled do budoucnosti cestujícího: Digitální peněženky a bezkontaktní platby

Revizoři v pražské MHD

Revizoři v pražské MHD Zdroj: Mlada fronta

V pohodlí domova nebo přímo z ulice nakoupit jízdenku na vlak, městskou hromadnou dopravu, dálkový autobus či vstupenku na koncert a nechat si ji poslat buď do aplikace v chytrém telefonu, e-mailem anebo si ji nahrát na chytrou dopravní kartu. A to jak v "domovském" městě, tak i v zahraničí na dovolené či pracovní cestě.

Každá doba a odvětví má své vizionáře, podívejte se, co vymysleli a na čem pracují vývojáři systémů pro dopravní podniky a distribuci jízdenek.

Seznamte se: BIBO

Koncept Be-in, Be-out (BIBO) představuje z pohledu cestujícího i dopravce futuristické a asi ultimátní pojetí cestování jak MHD, tak i „meziměsto“. Cestující u sebe nosí registrovanou kartu s čipem a anténou, která reaguje na zabudovaný monitorovací systém v jednotlivých vozech dopravce. Ten automaticky registruje nástup cestujícího souběžně s GPS/GLONASS polohou při navázání a ztrátě „spojení“.

„Cestující nemusí dělat vůbec nic. Nemusí se obávat, že se zapomene při nástupu či výstupu zaregistrovat,“ tvrdí Matthew Hammond ze společnosti Scheidt&Bachmann, která na prototypu tohoto systému pracuje. V rámci kontroly nástupu a výstupu by bylo nicméně zapotřebí do vozů zabudovat u vstupů váhové detektory.

Cestující městskou hromadnou dopravouCestující městskou hromadnou dopravou | E15

Otázkou zůstává také vyřešení kalkulace jízdného například pro zavazadla či domácí mazlíčky či možné zneužití v ochraně osobních údajů a datech o pohybu majitelů registrovaných zařízení.

První prototypy čipů by navíc měly vydržet na zabudované baterie zhruba dva roky, než by bylo potřeba je vyměnit. Vyřešeny ještě nejsou radiové standardy, na kterých by tento systém měl běžet, aniž by rušil například okolní Wi-Fi signál nebo jiná zařízení.

"Chytré" automaty

Reálné řešení naopak napříkald představila americká společnost Cubic Transportation Systems. Její designový výtvor v podobě chytrého prodejního automatu umí pracovat s klasickými čipovými platebními kartami, rovněž však komunikuje s chytrými dopravními kartami, dokáže načíst QR kód z papírového voucheru nebo displeje mobilního telefonu a v neposlední řadě (na obrázku pravá část zařízení) přijímá bankovky a mince.

Chytrý platební automat CubicChytrý platební automat Cubic | Marek SchwarzmannAutomat Cubic TS

Pro případ problémů při prodeji jízdenky může uživatel „zavolat“ o pomoc pracovníka na on-line přepážce, který se s ním prostřednictvím videokonference spojí a pomůže s výběrem například vhodného tarifu pro jízdenku, řešením technického problému či doporučením při plánování trasy vzhledem k aktuální dopravní situaci.

Bezkontaktní, NFC či digitální platby a peněženky

Digitální peněženka by měla fungovat v prostředí elektronického obchodu. Jde o peněženku/aplikaci, kterou má uživatel nainstalovánu v chytrém telefonu, tabletu nebo v počítači a prostřednictvím které bude moci realizovat transakce u obchodníků ve virtuálním světě. Jedná se nicméně o řešení praktická hlavně pro využití v přenosných zařízeních.

Jeden z takových produktů například nyní nabízí Visa Europe a její peněženka V.me - v případě internetového nákupu se rovnou vedle vybraného zboží zobrazuje ikonka „zaplatit prostřednictvím V.me“, která odkazuje do nainstalované digitální peněženky. Její variantu Visa sice v Česku ještě nenabízí, nicméně by k nasazení mohlo dojít velmi brzo. Obdobně funguje i platební řešení MasterCard PayPass, které je k dispozici již zhruba rok.

Kouzlo bezkontaktních plateb v současnosti asi už není třeba popisovat. U obchodníka bezkontaktně platil již asi každý z Čechů. Značně potenciální oblast bezkontaktního placení však v představuje právě nákup specifického typu jízdenek nebo například občerstvení u automatu. A to ať už bezkontaktní kartou, NFC telefonem nebo bezkontaktní nálepkou.

Bezkontaktní platbaBezkontaktní platba | Visa EuropeMožnost rychlé bezkontaktní platby

Plánovací terminál

Dalším z výtvorů Cubic TS je panel umožňující například turistovi v hotelu naplánovat si cestu lokálních památkách - na terminálu prostřednicvím své chytré dopravní karty může zadat, která místa by ve městě chtěl navštívit - systém pak doporučí nejvhodnější trasu, kterou turistovi synchronizuje prostřednictvím NFC či internetu s chytrým mobilním telefonem nebo dopravní kartou. V rozhraní si uživatel bude moci zakoupit jak potřebnou jízdenku, tak například vstupenku do muzejí či zařízení, která zadal, že chce navštívit.

Plánovací terminál CubicPlánovací terminál Cubic | Marek SchwarzmannPlánovací terminál Cubic

Mobil jako načítací zařízení

Univerzální řešení pro kontrolu stavu dopravních kuponů na chytrých dopravních kartách uživatelů nedávno představila britská firma E-Cebs. Ta díky své aplikaci pro platformu Android dokáže udělat z jakéhokoliv chytrého mobilního telefonu s NFC technologií načítací a nahrávací zařízení. „Stačí, aby karta využívala standardizovaného formátu dat ITSO,“ uvedl na dotaz E15.cz k dostupnosti využití aplikace obchodní ředitel E-Cebs Ian Atherfold.

Mobilní telefon se díky aplikaci a prostřednictví datového připojení stane „kontaktním terminálem“, přes který lze nejen ověřit platnost nahraných jízdenek v kartě, ale rovněž jízdenky přímo zakoupit a do dopravní karty díky NFC nahrát. Služby aplikace již využívají cestující na britských ostrovech.

Prodejna budoucnosti

Svůj koncept čekárny/prodejny jízdenek na dopravních uzlech razí také firma Scheidt&Bachmann. První takový nedávno zprovoznila v italské Neapoli ve spolupráci s tamním soukromým dopravcem Nuvo Trasporto Viaggioatori.

:

Jízdenky na vlak zaplatíte už i na bezkontaktních terminálech