Poker není hazard, protestuje asociace. Pokutě za turnaj se ale zřejmě nevyhne

Poker

Poker

Podle legislativy platné od ledna patří poker k hazardu. Organizátor karetního turnaje tak musí mít nově loterijní licenci, kterou získá až po složení dvacetimilionové jistiny. Asociaci českého pokeru (AČP) se to ale nelíbí. Tvrdí, že poker není hazard, ale dovednostní hra. Zorganizovala proto nepovolený turnaj pod názvem Poker není zločin, který předem nahlásila ministerstvu financí. Přesto na něj dorazili kontroloři z finančního úřadu a organizátory zřejmě čeká pokuta.

„Turnajem jsme chtěli veřejně ukázat, že poker je dovednostní hra, a že se na něj tedy nevztahuje nový loterijní zákon, přestože ministerstvo financí se domnívá pravý opak,“ řekl šéf AČP Milan Sláma, který s pracovníky finančního úřadu jednal. „Přišli a zeptali se, jestli nám MF povolilo turnaj pořádat. Popravdě jsem odpověděl, že nikoli, načež jsme společně vyplnili protokol o kontrole, po níž bude logicky následovat správní řízení,“ dodal.

Poker podle Slámy nesplňuje základní charakteristický znak hazardní hry, nerozhoduje v něm totiž náhoda a předem neznámá okolnost. Sláma tudíž očekává, že celý spor bude muset rozhodnout soud. Soudy již přiznaly pokeru dovednostní status v řadě zemí. V Evropě to bylo například ve Francii a Švédsku, kde státní orgány nejdříve také přistupovaly vůči pokeru jako k hazardu, podotkl.

Problém podle AČP představuje i loterijní zákon jako celek. „Řada hráčů by chtěla i nadále hrát on-line a výhry řádně danit. Zákonodárci nicméně místo jasných pravidel hry přijali značně nesystémový zákon, který řada právníků považuje za odporující evropskému právu,“ uvedl Sláma.

V Česku se první pokerový turnaj konal v roce 2001, velký rozmach ale zažil až o pět let později. Nyní si jeho milovníci mohou například v Praze denně vybírat z několika turnajů.

Od konce 90. let se těžiště pokerových bitev postupně přesouvá na internet. Z internetových turnajů s nízkým startovným pak nejúspěšnější hráči mohou proniknout až do samotného živého finále World Series of Poker. Loni v listopadu v něm zaznamenal český poker výrazný úspěch. Martin Staszko z Třince se ve finále pokerové Světové série v Las Vegas umístil na druhém místě a získal zhruba 98 milionů korun.