Poklady carů zaplnily hradní konírnu

Dva tisíce návštěvníků se přišly za první dva dny podívat na poklady slavné dynastie Romanovců.

Vysoké zdi moskevského Kremlu po staletí chrání největší poklady ruských carů a ani dnes není snadné se do kremelského muzea dostat. Jedinečnou šancí, jak se zblízka podívat na předměty, které jsou pojištěné na jeden a půl miliardy korun, je výstava Carský dvůr pod žezlem Romanovců, kterou na Pražském hradě slavnostně zahajoval ruský prezident Dmitrij Medveděv.

„Všechny exponáty jsou ruským národním pokladem. Základ kolekce pochází z někdejší carské pokladnice,“ vysvětluje historička Julie Jančárková ze Slovanského ústavu Akademie věd.

Tři století Romanovců

V expozici se poprvé v Česku představuje výběr nejkvalitnějších uměleckých děl a předmětů z kremelské pokladnice. Představuje ruské panovníky z rodu Romanovců, události na carském dvoře či každodenní život v Rusku šestnáctého a sedmnáctého století. Některé předměty opustily kremelské trezory vůbec poprvé.

„Nejvzácnějšími muzejními exponáty jsou středověká díla spojená s ruskými vládci, především se zakladateli proslulé vládnoucí dynastie Romanovců, která za více než tři sta let panování pozdvihla Rusko k nebývalé síle a slávě,“ zdůrazňuje Jančárková.

K nejvzácnějším památkám patří přilba careviče Ivana Ivanoviče. Jak hlásá zlatý nápis na přilbě, nechal ji pro svého syna zhotovit car Ivan Hrozný. Přilba ale careviči příliš platná nebyla, o pár let později ho ve vzteku otec zabil berlou.

Celkem je v Císařské konírně k vidění přes 150 předmětů rozdělených do několika částí. V první části jsou vystavené portréty představitelů dynastie a drahocenné symboly carské moci.

Následující část se věnuje základním dvorním slavnostem carského dvora: vojenským ceremoniím, carskému průvodu a slavnostní hostině. S komorním tématem soukromého života v carské rezidenci, kde významné místo připadalo náboženskému životu a výchově dětí, seznamuje další sekce výstavy.

Pravoslavné památky

Výstava končí oddílem představujícím Romanovce jako pravoslavné panovníky. Právě v období jejich vlády se Rusko začalo považovat za pravé pravoslavné carství, kam se z ostatních zemí svážely relikvie pravoslavné církve.

Vystavené církevní památky sedmnáctého století ilustrují atmosféru slavnostních pravoslavných bohoslužeb v kremelských chrámech a demonstrují představy o kráse a bohatství uměleckého celku středověkého ruského chrámu.

V expozici nechybí ani několik náboženských obrazů, třeba ikona Michail Malain. Portrét svého nebeského patrona si nechal zhotovit car Michal Fjodorovič. Měl ho umístěný na oltáři moskevské katedrály Zvěstování Bohorodičky, proti místu, kde se modlil. Po jeho smrti pak podle tradice ikonu přenesli do Archangelské katedrály, kde ji umístili nad carovým náhrobkem.

Carský dvůr pod žezlem Romanovců

* Konírna na druhém nádvoří Pražského hradu.
* 12. prosince 2011 -4. března 2012.
* Otevřeno: denně od 10.00 do 18.00.
* Vstupné: 160/80 Kč, rodinné 240 Kč.