Polabí na obrazovkách: seriály a filmové „evergreeny“

V Polabí vznikly desítky filmů i televizních seriálů. Natáčel zde i legendární komik Vlasta Burian.

Každý, kdo se alespoň občas dívá na televizi či zajde do kina, musel záběry z těch filmů vidět. V Polabí se natáčely desítky snímků a některé z nich se nesmazatelně zapsaly do dějin české kinematografie.

Ať už Kolja, hrabalovské Slavnosti sněženek nebo třeba předválečný snímek Hrdinný kapitán Korkorán s Vlastou Burianem v hlavní roli.

Týdeník Sedmička se vydal po „polabských“ stopách v českých filmech.

Oscar do Nymburka

Nad všemi filmy natáčenými v regionu ční jediný: Kolja. Získal totiž Oscara, prestižní ocenění udělované každoročně Akademií filmového umění a věd USA. Počin režiséra Jana Svěráka z roku 1996 vidělo v českých kinech půldruhého milionu lidí a dodnes je nejnavštěvovanějším českým filmem.

V nymburském krematoriu vznikly scény, při kterých Zdeněk Svěrák coby stárnoucí violoncellista Louka vyprovázel zemřelé na poslední cestu. A sváděl zpěvačku ztvárněnou Libuší Šafránkovou.

Místní lidé si na natáčení dobře pamatují. „Většinu toho dělali vevnitř, takže samotné natáčení jsme neviděli. Ale Zdeněk Svěrák si u nás kupoval květiny a dokonce i hřbitovní svíce,“ vzpomíná Hana Růžičková, která prodává v obchůdku u hřbitova.

Svěrák se coby scénárista podílel i na komedii Tři veteráni, jež v roce 1983 vznikla také v Nymburce. Ve snímku si zahráli mimo jiné Rudolf Hrušínský, Petr Čepek a Josef Somr.

Hned dva filmy našly útočiště na zámku v Lysé nad Labem. Režisér Petr Zelenka tam v roce 2002 natočil fiktivní dokument Rok ďábla se zpěvákem Jaromírem Nohavicou v hlavní roli, o čtyři roky dříve si zase v komedii Jaroslava Soukupa Byl jednou jeden polda III zahráli Ladislav Potměšil či Simona Krainová.

Zámek v Roku ďábla fungoval jako protialkoholická léčebna, ve které se postupně vystřídali Nohavica a další písničkář Karel Plíhal. Dnes je v něm domov důchodců. „Ten tady byl i tehdy, jenom se některé místnosti musely kvůli natáčení vyklidit,“ vzpomíná jedna z ošetřovatelek, které se v Lysé nad Labem starají o staré lidi. „Občas sem zavítají i turisté a všimnou si, že zámek znají z televize. Ale že by sem jezdili vyloženě kvůli tomu, to ne,“ dodává ošetřovatelka.

Korkorán na Labi

V Poděbradech se natáčelo už před druhou světovou válkou. V roce 1934 vznikl černobílý snímek Hrdinný kapitán Korkorán, ve kterém si hlavní roli „střihl“ legendární komik Vlasta Burian. Ačkoli se film z části odehrál v lázeňském městě na Labi, na plátně Burian vystupoval jako kapitán vltavského parníku.

Seriály jsou v módě

Poslední dvě desetiletí patří v Polabí především televizním seriálům. Domy a ulice v Poděbradech a v Nymburce jsou kulisami děje populární série Ordinace v růžové zahradě. Primář Frinta ztvárněný Janem Šťastným dokonce v jednom z příštích dílů stane před nymburským okresním soudem. V Kolíně se zase v roce 1995 natáčel seriál Život na zámku, ve kterém si jednu z hlavních rolí zahrál Tomáš Töpfer.

O dva roky dříve vznikl v Kouřimi seriál režiséra Karla Smyczka Bylo nás pět. „Město tím doslova žilo, spousta lidí hrála v komparzu. Já sama jsem to tehdy zařizovala. Když teď běžel seriál v televizi, celá Kouřim se koukala, lidé jsou na to hrdí,“ vzpomíná na pobyt filmařů ve městě Radka Jirkovská. „Ještě teď sem často jezdí turisté a chtějí se podívat na místa, která znají z obrazovky,“ dodává Jirkovská.