Policie na prodej. Jenže kdo ji koupí?

Gestapo. Jinak lidé z Karlových Varů policejní budově v ulici I. P. Pavlova neřeknou. Změní se to po jejím prodeji?

V lázeňské části města stojí od roku 1938 a její hlavní budovu policistům od začátku stavěli na míru. Po mnoha desetiletích ji ale opouští. V září se celý územní odbor přestěhuje do nové budovy v areálu krajského úřadu, obvodní oddělení zase do bývalé kožní polikliniky. Co s policejní budovou bude, až jí sto padesát policistů opustí?
„Je to danajský dar. Za korunu drahý,“ říká Ivan Žikeš, jednatel realitní společnosti Recom Reality a viceprezident Asociace realitních kanceláří České republiky. Budovu, která se podle něj hodí leda na hotel, prošel loni od sklepa po půdu. Ten, kdo ji podle Žikeše koupí, musí počítat s investicemi v řádu stamilionů, od čehož by se měla teoreticky odvíjet její kupní cena. „Na karlovarském trhu s realitami je ale možné všechno. Z mého pohledu by měla být kupní cena budovy překvapivě nízká. Dokázal bych jí odhadnout třeba v Německu, v Karlových Varech ovšem ne,“ říká. Lidé z krajského ředitelství policie o ceně budovy z pochopitelných důvodů mlčí. „Cenu bohužel zveřejnit nemůžeme, abychom neovlivnili případné nabídky,“ říká Andrea Pomichalová, karlovarská policejní mluvčí.
Zatímco se karlovarští policisté těší na nové prostory, kde jim nebude vypadávat například internet a další komunikační sítě, vedoucí policejního územního odboru Michal Šavrňa pečlivě shromažďuje úlomky z historie domu. „Tahle budova mě zajímá, protože jí za chvíli opustíme a pak už o její historii možná nebude zájem. Nikdy ji nikdo nezpracoval a my vycházíme z informací předávaných z generace na generaci a lidí, kteří tady sloužili,“ říká Šavrňa. Vzhledem k tomu, že budovu stavebníci dokončili v roce 1938, československá policie ji hned tak nedostala. Jako první se v ní zabydlelo gestapo. „Slyšel jsem od jednoho člověka, který tu měl být zavřený, že pokud vězeň zemřel v cele, jeho tělo uložili do garáží, odkud mrtvoly vyváželi,“ líčí Šavrňa. Po válce budovu převzal Sbor národní bezpečnosti a policejní sídlo prošlo neuvěřitelným množstvím stavebních úprav. Například takovými, které vytvořily nikam nevedoucí schodiště nebo zazděné východy. Postupem let se k hlavní budově přidaly ještě čtyři další domy, například zájezdní hostinec U Zeleného stromu. Proto má policejní budova ve sklepě studánku, ve které kdysi hostinští chladili pivo. Historický unikát však není pouze ve sklepě. „Vše je tady původní. Omítky, okna, prostě všechno,“ ukazuje Šavrňa zadní zdi u dvora budovy, zatímco míří do posledního patra. Je v něm osm původních cel, které jsou ve stejném stavu, v jakém je roku 1938 dělníci dokončili. Historické překvapení čeká v policejní budově také v místnosti, kde kriminalisté odebírají otisky prstů. Pod deskou s černou barvou stojí původní daktyloskopický stůl, při pořizování fotografie se zadržení usazují na stejně starou otočnou židli.
Unikátem místností, ve kterých pracují policejní technici, je také sádrový odlitek masky pražského vraha Josefa Kolínského. Policisté jej prý získali nejspíš z kriminalistického ústavu. „Rádi bychom shromáždili co nejvíce informací o historii budovy a pak je všechny předali někomu, kdo by se toho ujal. Budeme rádi, když se na nás pamětníci obrátí,“ říká Šavrňa. Až se svými kolegy I. P. Pavlovu opustí, zakončí tak její třiasedmdesátiletou historii spjatou s policií.