Policie ztrácí nejzkušenější

Boleslavské policii chybí desítky lidí.

Do civilu letos odešli další zkušení boleslavští policisté. Většina se na poslední chvílí rozhodla využít starého služebního zákona, který umožnil opustit ozbrojený sbor už po deseti letech s vysokým odchodným a měsíční rentou v řádech několika tisíc korun. Na Mladoboleslavsku by mělo sloužit okolo tři sta policistů a kriminalistů, do plného stavu ale schází deset procent policistů a dvacet procent kriminalistů. Odešli zejména ti nejzkušenější. „Nejsou obsazená spíše místa, kde je vyžadovaná delší praxe nebo také vyšší vzdělání,“ uvedl mluvčí mladoboleslavské policie Ladislav Mareš. „A poznají to hlavně obyčejní lidé, které nejvíc trápí běžná kriminalita,” tvrdí místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Daniel Bláha. Státní zástupci mají obavy, že nově přijatí policisté nezvládnou základní úkony v trestním řízení.

Nižší platy

Lepší renta a i vyšší odchodné, nebyly jediným důvodem, proč zejména ti zkušenější dali výpověď. „Nejistota a chaos, které přišly s platností nového služebního zákona,“ shrnul důvody svého odchodu policista, který si nepřál být jmenován. Odešel po pětadvaceti letech u sboru. Chaosem a nejistotou myslel zejména další očekávaný propad příjmů v příštím roce. Naplánované je snížení platů veřejných zaměstnanců o čtyři procenta. „Zvažoval jsem, zda vzít výsluhu nebo zůstat. Jenže po tři roky se platové tarify nezvyšovaly, teď se ještě sníží a znamenaly by pak menší rentu,“ řekl týdeníku Sedmička další z policistů, který odejde do civilu v prosinci. Možnost odejít „po staru“ měli policisté do konce října. Stačilo jim na to odsloužit deset let. Kdyby chtěli odejít dnes, museli by mít odslouženo o pět víc. Boleslavské policii nyní schází do plného stavu několik desítek policistů. Do zhruba tří set tabulkových míst chybí devětatřicet lidí. Obsadit je ale nesmí, i když by zájemce měla. Ministr vnitra Martin Pecina v létě oznámil, že policie kvůli špatné ekonomické situaci státu zastaví příští rok nábor nováčků a mzdy určené pro nenaplněná tabulková místa využije k financování svého provozu. Ke konci letošního roku je stop stav a v roce 2010 se další policisté nabírat nebudou. „Do konce letošního roku opravdu žádný příchod nováčků neočekáváme,“ potvrdil boleslavský policejní mluvčí Ladislav Mareš. Podle středočeského policejního šéfa Václava Kučery nejsou úspory v personální oblasti vhodné.
Nový služební zákon, který přinesl nejen novinky v počtu odsloužených let nutných pro pobírání renty, ale i přísnější požadavky na vzdělání, platí od 1. ledna 2007. Navíc změnil i odchodné, které bylo pro policisty výhodnější právě podle starého služebního zákona.

Větší kriminalita?

A co to bude všechno dohromady znamenat? „Jednoznačně se odchody dotknou běžné kriminality. A poznají to hlavně lidé. Ty totiž trápí určitě víc to, že jim někdo ukradnul autorádio v autě, než jestli někdo okradl stát o velkou částku peněz,“ míní místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Daniel Bláha. Policie ale oficiálně odmítá, že by byla její práce nějakým způsobem ohrožená. „Nepředpokládám, že by podstavy výrazně ohrozily bezpečnost ve Středočeském kraji,“ tvrdí středočeský policejní šéf Václav Kučera. Podle něho byla v minulosti už situace mnohem horší, když policie chybělo mnohem více lidí. „Už takhle se člověk bojí, že přijde o auto, přepadnou ho na ulici. Jestli končí další policajti a přibude dalších nezaměstnaných, tak nevystrčím už večer na ulici nos,“ bojí se Pavel Kovář, který bydlí v centru.
Statistika ale nepotvrdila, že by mezi počtem policistů a bezpečností byla přímá úměra. Podle údajů, které má Sedmička k dispozici, se počet trestných činů od roku 2007 na Mladoboleslavsku snižuje. Boleslavští policisté se za poslední tři roky nezhoršili, a dokáží objasnit stále kolem třiceti procent případů. Policii se letos podařilo přijmout v celé zemi 2675 nováčků. Pro okres Mladá Boleslav to znamenalo čtyřicet nových příslušníků. „V dlouhodobém měřítku to je jednoznačně nejvíc za poslední roky. Jde o nástupy za deset měsíců, takže každý měsíc přišli čtyři noví lidé a to vůbec není málo,“ upozornil Mareš.

Nováčci musejí do školy

Jenže právě to, že jsou to nezkušení nováčci znamená pro policii další komplikace. Budou chybět na ulici, protože jich třicet nastupuje do školy. „V hlídkové službě nastane větší problém od prosince, kdy musejí do Střední policejní školy. Do služby nastoupí až příští rok koncem léta,“ konstatoval Mareš. Kdo bude tedy pomáhat a chránit? „Hlídková činnost bude zajištěná a obyvatelé Mladoboleslavska nemusejí mít obavy,“ tvrdí Mareš. Policie podle něj pracovala ve velkém podstavu několik let, okres přitom patří k regionům s největší kriminalitou v kraji. „Hlídky postavíme tak, jako když nám chybělo čtyřicet nováčků. Policisté budou mít více směn, a to jak v neplacených i placených přesčasech a s mnohem větším nasazením,“ řekl Mareš. Na to upozornil i středočeský policejní šéf Václav Kučera. Podle něj má taková práce úskalí v tom, že pak není služba stoprocentní a méně kvalitní.

Obavy mají i žalobci

Státní zástupci mají obavy z  nezkušených nováčků. Ti mají podle žalobců často problémy se základními úkony v trestním řízení. „Musíme se jim věnovat i v jednoduchých věcech,“ řekla okresní státní zástupkyně Květa Pivoňková. Bez konzultací, které ovšem patří k běžným metodám spolupráce mezi policí a dozorovými státními zástupci, se nováčci neobejdou. „Při spolupráci s nováčky jsou přirozeně tyto konzultace častější,“ doplnila státní zástupkyně. Nezkušení policisté mají navíc nedostatky zejména při vydávání usnesení o zahájení trestního stíhání. Okresní žalobci z Mladé Boleslavi si na to opakovaně, už od roku 2004, stěžují Nejvyššímu státnímu zastupitelství. „Jde zejména o nepřesnosti v popisu skutku ve výrokové části usnesení o zahájení trestního stíhání,“ doplnila státní zástupkyně Květa Pivoňková. Potvrdila, že formální nedostatky může způsobovat právě nezkušenost policistů v trestní agendě.

Hasiči neutíkají

Masivní odchody nemusejí řešit středočeští hasiči. Jak potvrdil ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS) v Mladé Boleslavi Petr Chalupník, většinou ve služebním poměru končí ti, kteří odcházejí do důchodu. „Z dvanácti lidí, kteří letos odešli, dali výpověď kvůli výsluze jen tři,“ uvedl Chalupník. Podle něj se už sbor částečně obměnil v minulosti, navíc je pro většinu hasičů práce zároveň posláním. Ředitel boleslavských hasičů ale upozornil, že další vlna odchodů by mohla přijít zejména koncem roku 2011. Tehdy bude končit pětiletá ochranná lhůta těm, kteří nemají podle nového služebního zákona potřebné vzdělání. Podstavy ale hasiče trápí stejně jako policisty. Může za ně rozpor mezi vyhláškou a nařízením generálního ředitelství HZS České republiky o počtu hasičů na jednotlivých stanicích. Na pěti stanicích, které spadají pod Mladou Boleslav, tak chybí bezmála třicet hasičů.