Policisté prodávali kradené věci

Sedmička zjistila, že za obchody s kradeným zbožím přes internet stojí dva budějovičtí policisté. Nabízeli například nářadí a techniku ze sochařského ateliéru nebo zabavené věci z bytů narkomanů. Některé prodávali i ve službě. Hrozí jim až tři roky vězení.

Poprvé a zatím naposled si devětatřicetiletý českokobudějovický sochař Petr Schel zahrál na detektiva. Vypátral obchodníky, kteří nabízeli jeho věci z vykradeného ateliéru přes internet. K jeho překvapení to jsou dva policisté. Teď stojí před soudem.
„Když mě zloději v listopadu 2009 vykradli, doporučili mi policisté, abych se podíval po bazarech. Ztratilo se mi speciální nářadí a komponenty ze zvukové aparatury asi za sto tisíc korun,“ řekl Sedmičce Schel, který je zároveň členem hudební skupiny.
Muž pátrání rozšířil i na web. Úspěšně. Za několik dní v nabídce objevil svůj kufr se zvukovými procesory. Dál už se nestačil divit. „Objednal jsem si zboží pod smyšleným jménem a dal si s obchodníkem schůzku. Vše jsem oznámil policii. Potkat jsme se měli na benzince u Kauflandu. Čekala tam zásahová jednotka převlečená za stavební dělníky,“ líčí Schel.
Komando na místě zatklo jednoho muže. V autě měl Schelův kufr a další kradené věci. Když ho svlékli z bundy, měl pod ní policejní uniformu. „Zlobí mě, že obhajoba se snaží celý případ bagatelizovat jako porušení služebních předpisů. Jako neoprávněné opuštění služebny v pracovní době. To už je na mě moc,“ komentuje Schel. „O případu víme, ale je na něj embargo. Sleduje ho inspekce ministra vnitra,“ říká policejní mluvčí Jiří Matzner.
Třicetiletý praporčík Martin Zdeněk a o tři roky mladší nadpraporčík Josef Homer čelí obžalobě z krádeže, porušování domovní svobody a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Zdeněk navíc z porušení povinnosti dozorčí služby. Když ho zatkla zásahová jednotka s kontrabandem u Kauflandu, měl být v práci.
Ačkoliv kauza běží už třetí rok, oba jsou stále ve službě. Hájí se, že zboží kupovali po bazarech a obchodovali s ním jen jako nahodilí prodejci, ne jako živnostníci. Pokud opustili přes den pracoviště, bylo to v době přestávky na oběd.
S tím je v rozporu třeba případ z roku 2009, kdy vnikli bez povolení do bytu v Rožnově. Zabavili tam věci ukradené narkomany a snažili se je prodávat. „Zadržené věci vůbec neprotokolovali,“ uvedl státní zástupce Roman Tibitanzl.
Soud s policisty pokračuje od loňského května. V úterý 5. dubna vyslechla soudkyně Irena Tichá dva poslední svědky. Mimo jiné i Petra Schela, s jehož pomocí inspekce ministra vnitra a kriminalisté případ odkryli. „Od doby, kdy mi zloději vykradli ateliér, jsem své věci hledal po všech bazarech v okolí i na webu. Pravidelně jsem chodil se známými i na sobotní burzu na výstaviště, ale nic svého jsem tam nenašel,“ řekl Schel.
Schel tak zviklal verzi jednoho z obžalovaných. Ten tvrdil, že kufr se zvukovými komponenty ukradený v ateliéru koupil právě na výstavišti. Schela přitom soud předvolal mimo původní záměr. Aby upřesnil škodu. Jeho svědectví chtěla soudkyně řešit jen přečtením protokolu o výslechu. K dalšímu jednání si Irena Tichá vyžádala záznamy inspekce ministra vnitra o průběhu služeb obou policistů. „Budu navrhovat pro obžalované také tresty zákazu činnosti,“ říká žalobce Tibitanzl. Podle policejní mluvčí Reginy Tupé jsou oba policisté postaveni od ledna 2010 mimo službu.
V loňském roce řešili jihočeští policisté sedm trestných činů ve svých řadách.