Pomáhají lidem, problémy za ně ale nevyřeší

Sedmička testovala organizace, které pomáhají lidem s problémy.

Josef Krátký z Klatov po dvanácti letech přišel o práci. Kromě alimentů na syna musí ještě rok splácet půjčku, kterou si vzal na ojeté auto. „Vůbec nevím, kde seženu peníze. Pracovní místa spíš mizí a společnost, od které mám splátku, mi s odkladem nepočká,“ stěžuje si Krátký. V podobné životní situaci se neocitl sám.

Člověk v tísni

Redaktorka Sedmičky se proto rozhodla otestovat organizace ve Klatovech, které mohou lidem s problémy pomoci. Nebo alespoň poradit, kam se mají obrátit. Člověk v tísni je organizace, která vysvětlení svého poslání má přímo v názvu. Pobočku v Klatovech otevřeli letos v lednu. „Ztráta zaměstnání a v mnohých případech s tím spojený růst dluhů je novým fenoménem doby. Proto se zaměřujeme hlavně tímto směrem,“ vysvětluje pracovnice pobočky Člověka v tísni v Klatovech Hana Piwowarziková.

Lidem prý dokáže poradit během jediné návštěvy. Častěji ale jde o dlouhodobější spolupráci. V podobných situacích, v jaké se ocitl Josef Krátký, je podle Piwowarzikové ideální doba půl roku. „Lidé často rezignují. Mají pocit, že neexistuje řešení. My jim pomáháme třeba s tím, když chtějí napsat životopis zaměstnavateli, a neví jak. Radíme jim, jak komunikovat s úřady, třeba s radnicí, pracovním úřadem, soudem nebo s exekutory. Každopádně všechny věci za lidi nevyřizujeme, pouze jim radíme, jak si mají počínat,“ dodává Piwowarziková.

Pro rodinné rady

Víc než dvě stě klientů ročně má Sociální poradna pro občany v Klatovech. Svoje služby začala poskytovat poprvé v květnu 2007 a provozuje ji zdejší Charita. Lidí, kteří se přišli poradit ohledně ztráty zaměstnání nebo se dostali do dluhů, bylo za poslední dva roky minimum.

„Proto se zaměřujeme spíš na rady týkající se rodinného práva. Například poradíme v otázkách rozvodu, úpravy styků rodičů s dětmi nebo s nejrůznějšími typy odvolání. Ale spolupracujeme s jinými organizacemi, mimo jiné i s Člověkem v tísni, takže se s klienty domlouváme na nejvhodnějším řešení,“ vysvětluje Jitka Komrsová z klatovské Sociální poradny pro občany. Mezi časté otázky také patří výplata sociálních dávek, nároky na ně a vyplňování žádostí o dávky.

Kde najít práci

S problémem kolem hledání nové práce redaktorka Sedmičky poslala Josefa Krátkého na Úřad práce v Klatovech. Poradit tam dokážou nejen se zprostředkováním nejvhodnějšího pracovního místa, ale pomoc nabízejí i v otázkách řešení pracovně právních vztahů. Za tím účelem mají na úřadu práce právníka.

„V poslední době k nám chodí nejvíc lidí, které propouští zaměstnavatel, nebo se ruší firma. Hodně z nich se také ptá, jak si mají počínat, když jim končí smlouva na dobu určitou, nebo na problémy s výplatou odstupného,“ vysvětluje Dana Miškovičová z Úřadu práce v Klatovech. Pomohou tu ale také lidem, kteří dosud nepracovali a neví, jak si mají po skončení školy počínat. Sedmička našla v Klatovech i další instituce, kam se mohou lidé se svými problémy obrátit zdarma o pomoc.

Některé z nich se ale zaměřují jen na vybrané skupiny lidí. Například Centrum pro zdravotně postižené Plzeňského kraje pomáhá a radí pouze lidem s tímto handicapem. Na stejnou skupinu lidí se zaměřuje i Agentura podporovaného zaměstnávání. Tu provozuje Diakonie Českobratrské církve evangelické.