Porcelánky: 700 lidí je zpět

Žhavé pece, tržby v řádech milionů korun, stovky lidí zpět. Závody po zkrachovalém Karlovarském porcelánu překonaly nejhorší. Odlepily se ode dna.

Před půl rokem definitivně zkrachovala společnost Karlovarský porcelán. Více než sedmnáct set lidí přišlo o práci a nezaměstnanost na Karlovarsku se vůbec poprvé vyhoupla přes deset procent. Společnosti Epiag Lofida - Porcelán CZ a Thun 1794, které od věřitelského výboru koupily za desítky milionů korun jednotlivé závody původního porcelárenského gigantu, však vdechly pecím v továrnách nový život. Postupně se do nich vrátilo více než sedm set zaměstnanců, další možná přibudou koncem roku.
„Krizí porcelánu už tady od 19. století bylo hodně. Ale vždycky se z toho dostal,“ říká Pavel Štěpán, ředitel porcelánky v Chodově. Také ona přežila svou klinickou smrt.

Růžový porcelán roste

Skoro dvě stě let starou chodovskou porcelánku v květnu koupila společnost Epiag Lofida - Porcelán CZ, kterou vlastní manželé Nguyenovi. Dalovická firma zaplatila věřitelskému výboru asi třicet milionů korun. A porcelánka od června znovu vyrábí.
„Osmdesát procent naší současné výroby tvoří růžový porcelán. V nákladové ceně to představuje zhruba jeden a půl milionu korun měsíčně. Podíl bílého porcelánu ale poroste, do výroby připravujeme několik nových vzorů,“ uvedl Pavel Štěpán.
V chodovské manufaktuře pracuje v tuto chvíli šestašedesát z původních 118 zaměstnanců. Výrobní linky jsou využité zatím asi z poloviny.
Před krachem Karlovarského porcelánu vyráběla porcelánka v Chodově asi 120 tun porcelánu ročně, když polovinu produkce tvořil růžový porcelán. Po obnovení výroby tam vzniká hlavně on. Pro manufakturu je nicméně největším problémem navazování obchodních vztahů. Veškerý obchod pro Karlovarský porcelán totiž zajišťovala mateřská Porcela Plus, která zkrachovala spolu s porcelárenským kolosem. V Chodově tak budují zákaznickou síť prakticky od začátku. „Ale řada obchodních kontaktů je už rozpracovaná jak v Česku, tak i v zahraničí. Zároveň jsme znovu otevřeli podnikovou prodejnu. Její tržby jsou dnes na stejné úrovni jako byly vloni, tedy před krachem Karlovarského porcelánu,“ dodal Pavel Štěpán.

Thun v černých číslech

Ve stejnou dobu, kdy společnost Epiag Lofida - Porcelán CZ koupila chodovskou manufakturu, získala plzeňská firma Hengis ostatní závody zkrachovalého Karlovarského porcelánu. Později se Hengis přejmenoval na Thun 1794 a své sídlo přestěhoval do Nové Role.
Přestože společnost spustila výrobu ve svých závodech v období od konce května do července, věří, že se jí podaří letošní hospodaření skončit se ziskem. Koneckonců v červenci i v srpnu už bylo hospodaření firmy v černých číslech. „Do konce letošního roku bychom měli splnit objem výroby zhruba dvě stě milionů korun,“ řekl předseda představenstva Thun 1794 Michal Bíman.
Thun 1794 se v prvních dvou měsících po převzetí závodů na Karlovarsku a v Klášterci zaměřil především na optimalizaci nákladů a částečnou reorganizaci výroby. „Nyní máme práci pro 650 lidí. Na konci roku bychom měli zaměstnávat asi sedm set z původních sedmácti set zaměstnanců,“ řekl Bíman. Devadesát procent ze současné produkce novorolské společnosti míří na export. Vytvářený zisk chce firma zejména v počátku investovat zpět do provozu.