Porta. Ústecký fenomén v galerii

Tradiční trampský festival začal. Na fotografiích v ústeckém infocentru.

Tahle fotka se proslavila. Na kytaru na ní hraje 370 účastníků Porty v ústeckém letním kině Stánky, Niagáru a Velrybářskou výpravu. Zatímco se 6. června 1998 pokoušejí o rekord, zpěvák Jan Nedvěd si pochutnává na kuřeti.

Nejvtipnější „porťácký“ snímek pořídil Jindřich Šrejber, jenž do 3. března vystavuje v Informačním středisku města Ústí nad Labem snímky, plakáty, trofeje a tiskoviny ze všech ročníků Porty kromě jednoho, z roku 1976, který výjimečně povolili, ale konal se tajně.

„Porta, tak jako mnoho dalších dobrých počinů zlatých šedesátých let, to neměla lehké. Už v roce 1971 ji v Ústí zakázali a potom dlouhá léta hledala nové útočiště. Svoji druhou mízu zažila v Plzni a začátkem devadesátých let se vrátila zpátky do Ústí,“ připomněl při vernisáži člen Rady festivalu Porta ČR Josef Vejlupek.

K obnovení Porty přispěli její původní zakladatelé a členové občanského sdružení ARS Porta Bohemica, jeden z pořadatelů festivalu a také právě probíhající výstavy Porta – ústecký fenomén. Začátky Porty v roce 1967 se spojují se jmény Jiří Šosvald, Ladislav Deyl, Zdeněk Friedl, Zbyněk Jelínek, Zdeněk Lukášek, Zdeněk Šmatera, Rudolf Žemlička, Jan Oliva, Jan Dušek a Jaroslav Velinský – Kapitán Kid.

„Chtěli jsme pro Ústí nad Labem vymyslet nějakou akci. A vymysleli Portu. Byli jsme nadšení, zapálení,“ vzpomíná Zdeněk Lukášek, který se jako jeden ze dvou žijících zakladatelů vernisáže zúčastnil. Do jakých rozměrů festival dospěje, by jeho ani spoluzakladatele nenapadlo. Že české i zahraniční kapely budou po více než čtyřiceti letech usilovat o postup na festival, jenž dosáhne mezinárodní úrovně. Letošní ročník se koná od 14. do 16. června a zahraje na něm na čtyřicet kapel z Polska, Německa, Maďarska, Slovenska a Česka.

„My, kteří jezdíme každé jaro na oblastní kola soutěže Porty, jsme někdy svědky toho, jak se postupující kapely těší na finále v Ústí, jak často moderátoři těchto oblastních soutěží mluví o Portě v Ústí jako o jakési Mekce téhle trampské, folkové a country muziky,“ potvrzuje Josef Vejlupek. Není si ale jistý, zda je festival také fenoménem pro město Ústí nad Labem včetně organizací a potenciálních sponzorů a pro většinu jeho obyvatel. „Ústí je pro Portu a její celostátní veřejnost fenoménem, festival Porta pro Ústí už poněkud méně,“ shrnuje svoje pochybnosti. Podle pořadatelů nezaslouženě.

„Porta je značka, je to skutečně fenomenální záležitost,“ konstatuje Jindřich Šrejber, který do galerie informačního střediska přenesl soukromý archiv. „Líbí se mi černobílé fotky dělané v pásech a mám radost, když se na nich lidé poznají,“ ukazuje známé tváře.

Náměstek přijde

Písněmi z Porty je odkojený náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha. „Můj otec byl vášnivý amatérský kytarista a zpíval všechny písničky, které se hrály na Portě. Bohužel, já jsem zdědil po tatínkovi spoustu věcí, ale ne hudební sluch, takže jsem nikdy nehrál. Zpíval jsem, ale jen doma, kde mně zpěv tolerovali. Na Portu jsem chodil a v davu jsem si zazpíval,“ přiznává s úsměvem Jan Řeřicha. Chystá se i letos.

ÚSTECKÝ FENOMÉN

• Výstava je věnovaná festivalu Porta.
• Představuje fotografie Jindřicha Šrejbera, plakáty, trofeje, propagační předměty a tiskoviny.
• V Informačním středisku města Ústí nad Labem potrvá do 3. března.

Festival Porta 2012

• Koná se v Ústí od 14. do 16. června.
• Hosty festivalu jsou třeba Petra Černocká, Claymore, Fešáci, Wabi Daněk, Xindl X, Náplava, Aneta Langerová, Tony Linhart, Helena Maršálková, Bob a Bobci, Mirek Kovářík, Riding Hoppers, Věra Martinová, Miky Ryvola, Petr Nárožný a další.