Poslední ateliér světoznámého umělce – Klimtova vila opět otevřena

Novým počinem v rámci roku Gustava Klimta je znovuotevření vily ve Vídni, která se stala posledním z řady ateliérů, kde umělec působil do své smrti v roce 1918. Klimt adaptoval tuto tehdy ještě přízemní stavbu v roce 1912. Současná renovace probíhala od dubna 2011 a byla financována ze zdrojů spolkového ministerstva pro hospodářství. V srpnu 2012 byla vila předána Kuratoriu umělecké a terapeutické pedagogiky, obecně prospěšnému a nezávislému spolku, který se tak stává provozovatelem objektu. Vedle expozice se má vila sloužit jako místo pro tvorbu a živé umění, oznámil provozovatel.

Jde o jedinou stálou expozici v samotném Klimtově ateliéru, která bude přístupna veřejnosti. Za konceptem stojí Oliver Schreiber ze Spolkového památkového úřadu a architekt Eduard Neversal a Spolek památek Gustava Klimta. „Originální místnosti posledního Klimtova ateliéru byly po důkladném restaurátorském šetření znovu renovovány do původní barevné podoby a originálního pojetí povrchových ploch. Atmosféra prostoru má umožnit návštěvníkovi přenést se do životní a pracovní situace období mezi lety 1911 až 1918. To se stane díky rekonstrukci mobiliáře přijímacího pokoje a ateliéru samotného na základě zachovaných originálních vzorků zařízení. V dalších místnostech budou zprostředkovány informace o modelkách a klientkách, které byly pro Klimtovu práci této doby zásadní a určující,“ uvádí Neversal.

Rok Gustav Klimta se blíží ke svému konci. Některé výstavy již skončily, jiné pomalu doznívají. Na jubilejním roce se podílela celá řada vídeňských kulturních institucí. Osobnímu životu Gustava Klimta se věnovalo Leopoldovo muzeum – nabídlo interaktivní výstavu a výpravy do míst, která zůstávala veřejnosti doposud skryta. Další unikátní výstavu představilo Muzeum města Vídně vlastnící světově největší sbírku kreseb.