Posledních dvacet let změnilo Karvinou k nepoznání

Sedmička vybrala sedm míst, která se v Karviné za posledních dvacet let nejvíce změnila.

Z vlakového nádraží si lidé dříve na autobus museli dojít přes cestu, kde byla srovnaná nástupiště s plechovými střechami. Lidé jezdili do Darkova autem přes most a dámám se zarážely podpatky do mezer mezi dlažebními kostkami na Masarykově náměstí. Uplynulých dvacet let změnilo některá místa ve městě k nepoznání.
„Za posledních dvacet let se Karviná hodně změnila. Největší změny jsou v centru města. Kromě náměstí a zámku si vzpomenu i na bývalý hotel Jelen. Dnes je tam pojiš‘tovna. Některé části města by si už opravu také zasloužily, ale nemůžeme chtít všechno najednou,” říká archivářka Lenka Kubicová. Úplně novou tvář má třeba zámek Fryštát a dnes se tu téměř každou sobotu lidé nechávají oddat. „Byl to nejkrásnější den mého života a jsem moc ráda, že jsem se mohla vdávat jako princezna, tedy na zámku,“ zhodnotila Daniela Zuková. Kromě toho, že tu lidi uzavírají manželství je v zámku také galerie Chagall i zámecká vinárna. Kromě toho lidé často odpočívají na lavičkách před zámkem, obklopeni květinami.

Most jen pro pěší

Darkovský most je technickou památkou. Spojuje lázně se zbytkem Darkova. Nový kruhový objezd, nová světla, lavičky i dlažba dali sice mostu krásnější tvář, dnes na něj ale mohou jen pěší. „Přes most to z centra do Darkova bylo kousek. Teď ale musí člověk jet okolo, směrem do Českého Těšína. To je jediná věc, která mi na té opravě vadí. Jinak sem samozřejmě dál chodím na procházky,“ říká Jaroslav Cichy. Také karvinské náměstí se změnilo. Místo sešlapaných kočičích hlav, na kterých si občas někdo vyvrtl kotník, jsou tu dnes kachle, bez sebemenších mezer. Mezi lavičkami stojí nové stromky. Karviňané tu svůj volný čas trávili rádi vždycky. Shodují se ale, že po opravě sem chodí ještě častěji. „Je tu krásně. Každý, kdo v Karviné dlouho nebyl, nevěří po návštěvě svým očím. Jsem na náměstí pyšná. Je příkladem toho, že Karviná není jen ponuré hornické město,“ pochvaluje si Gabriela Novotná.

Oblíbeným místem není jen náměstí. Lidé taky rádi nakupují. Za posledních dvacet let vzniklo v Karviné neskutečně mnoho nových obchodů. Příkladem toho je Obchodní centum Karviná u vlakového nádraží. Kdysi tu lidé čekali na autobusy na nástupištích se střechami z vlnitého plechu. Autobusové stanoviště se přesunulo k tomu vlakovému. Lidé to teď mají od vlaku k autobusu pár kroků a jsou rádi. „Určitě je to změna k lepšímu. U východu z nádraží je taky digitální tabule, na které jsou vidět čísla a časy odjezdů autobusů. Lidem, hlavně těm starším, to usnadní život,“ myslí si Monika Koudelová.

Nový stadion

Oprýskaná tribuna, rozbořené betonové ochozy, antuka prorostlá trávou. Tak vypadal dříve fotbalový stadion v Karviné-Ráji. Nyní je z něj chlouba druholigového městského fotbalového klubu. „Vzpomínám, že byla tehdy vnučka ještě malá. Bral sem ji do lesa v Ráji a mimo jiné jsme vždy zašli i na stadion, který nikdo nehlídal. Člověk si tu mohl dělat, co se mu líbilo. Dnes už sem chodíme s přáteli fandit místnímu klubu,“ pochvaluje si Josef Kadleček.
U Kovony se nedávno začali lidé bavit na nové diskotéce. Její návštěvníci si podnik chválí, lidé, kteří bydlí kolem, už ne. Klub dostal od města výjimku z vyhlášky, zakazující pouštění hudby po desáté večer. Teď si tedy dávají zaměstnanci na chování svých hostů větší pozor.
Změnila se i betonová kostka vedle kostela svatého Marka. Místo pro krásný účes si tam dnes Karviňané chodí pro peníze. Vyrostla tu banka. Celá skleněná. „Konečně je v centru bankomat, který potřebuji. Můžu si pohodlně vybrat peníze a hned za rohem je utratit,“ směje se Jan Dlabal.
A které místo se v Karviné nejvíce změnilo podle čtenářů Sedmičky? „Jednoznačne bych vybrala Masarykovo náměstí a vůbec, i jeho okolí se zámkem. Je radost sem chodit s přáteli na procházku a kafíčko s nějakou dobrotou,“ dodává Ivana Kubná.