Potřebujete další pár paží? Není problém, tvrdí inženýři z MIT

Supernumerary Robotic Limbs

Supernumerary Robotic Limbs Zdroj: d'Arbeloff Laboratory

Inženýři z Michiganského technologického institutu (MIT) představili novou generaci robotických končetin, které primárně nemají pomáhat hendikepovaným, ale mají usnadnit problematické, nepohodlné či doposud nemožné lidské činnosti. Vynálezu říkají „mnohočetné robotické končetiny“ (z anglického Supernumerary Robotic Limbs nebo také SRLs) a patrně jej okoukali z komixů a sci-fi děl.

SRLs jsou ve formě přenositelného, necelých pět kilogramů vážícího batohu, a člověku po jeho nasazení jsou schopné asistovat v činnostech, které se odehrávají převážně nad jeho hlavou, případně v okamžiku, kdy doslova potřebuje nějakou tu ruku navíc. Ve videu níže inženýři například demonstrují možné využití ve stavebnictví v případě montáže stropních komponent.

Další variantou užití je například pomoc při otevírání dveří v okamžiku, kdy něco obouruč přenášíme.

SRLs jsou naprogramovány tak, že konstantně sledují pomocí dvou náramků pohyb rukou svého nositele a na jeho základě se rozhodují, co samy učiní. Další z měřících jednotek dlí v základně batohu, odkud hlídá celkovou polohu těla nositele a rozložení jeho váhy za využití dat z gyroskopu a akcelerometru. Ty průběžně ukládá, vyhodnocuje a „učí se“ z nich předvídat pohyby majitele. Výzkumníci nyní pracují na rozšíření nejrůznějších modelů autonomního chování robotických paží.

V jiném souběžně běžícím projektu v d'Arbeloffových laboratořích MIT pracují také na variantě SRLs nositelné ne na ramenou, ale v křížové oblasti. Tyto končetiny by člověku měly pomáhat se stabilitou a nosností jakožto další pár nohou v případě manipulace s těžším nákladem, anebo za něj klasicky držet přenášený objekt.

Supernumerary Robotic LimbsSupernumerary Robotic Limbs | d'Arbeloff Laboratoryzdroj: d'Arbeloffovy laboratoře, MIT

Výsledky své práce prezentovali Baldin Llorens-Bonilla a H. Harry Asadana na Mezinárodní konferenci robotiky a automatizace (ICRA) v Hong Kongu. Detailní informace pak přinesl portál IEE Spectrum . Značnou část výzkumu sponzorovala společnost Boeing.

Revoluce začíná. První stát schválil robotická auta bez řidiče