Pozor, Země, vesmírné smetí se vrací domů!

Oběžná dráha družice Fobos-Grunt

Oběžná dráha družice Fobos-Grunt Zdroj: sattrackcam.blogspot.com

(VIDEO) Parafráze ze seriálu Červený trpaslík připomíná "návrat" družice Fobos-Grunt. Ruská sonda, která dopadne na Zemi v neděli nebo v pondělí, je jedním z nejtěžších a nejtoxičtějších vesmírných aparátů, které gravitace stáhla zpět. Těleso o váze 14,6 tuny se ale podle odborníků rozpade a zbude z něho asi 20 či 30 částí o hmotnosti do 200 kilogramů. Údaje o místě dopadu se zpřesňují. Je však také možné, že pokud padající trosky nikdo neuvidí, vědci nikdy nezjistí, kam družice dopadla.

Pád ruské sondy podle expertů nepředstavuje pro lidi velké riziko, sonda sama o sobě ale není zrovna tím nejneškodnějším vesmírným smetím. Kromě své hmotnosti se ruská sonda od dvou podobných zařízení, která na Zemi dopadla loni v září a říjnu, liší i tím, že má na své palubě 12 tun vysoce toxické pohonné látky.

Palivo, které by mělo během pádu shořet v atmosféře, mělo zařízení dopravit k Phobosu, jednomu ze dvou přirozených satelitů Marsu. Po listopadovém startu z Bajkonuru ale sonda nezareagovala na pokyny zamířit dál do meziplanetárního prostoru. Neuspěly ani opakované pokusy přivést aparát k rozumu a Fobos-Grunt od té doby neřízeně krouží kolem Země a výška jeho oběžné dráhy se postupně snižuje. Vedení Roskosmosu v minulých dnech přišlo se spekulací, že za selháním družice může být sabotáž z jiného místa na Zemi. Rusové ale nikoho konkrétně nenařkli.

Pozorování letu „mrtvé“ družice Fobos-Grunt z 18. prosince 2011