Pramen Ohře vytryskne v divadle

Propojení čtyř uměleckých oborů a přes sto účinkujících na scéně. To je představení Víla Ohře.

Hudebně taneční dílo je dosud největším projektem karlovarské Základní školy a Základní umělecké školy ve Šmeralově ulici. Na jeho vytvoření se podílejí žáci a pedagogové hudebního, tanečního, výtvarného a dramatického oboru. Zájemci mohou představení zhlédnout dvakrát na scéně Karlovarského městského divadla.
Představení Víla Ohře vychází ze staré pověsti o víle, která se probouzí vždy o slunovratu jednou za pět set let.
„Vlastní pověst nemá žádný velký obsah. Víla se probudí jednou za pět set let, pomůže lidem proti silám zla a zase jde spát. V podstatě se v pověsti nic moc neděje, což nám skýtalo velký prostor pro fantazii. Šlo o to, v kterých pěti stech letech se vzbudila. Vymysleli jsme si, že to bylo ještě předtím, než Karlovy Vary začaly existovat. Odehrává se to tedy v dávných dobách a z toho vychází celý koncept,“ vysvětluje hudební skladatel a pedagog Karel Šimandl. Ten spolu s Petrou Hejdovou napsal i texty k jednotlivým částem kompozice.
„Myslím, že se nám podařilo vytvořit nosný příběh s určitým sdělením. Každý ho samozřejmě může vidět jinde. Ale já ho vidím v tom, že je tam víla, která je symbolem čistoty a zároveň pohádkovosti, to znamená odkazu dávných předků. A tyto odkazy vnímá a vypráví čistá dětská duše. A odehrává se to v čisté přírodě, ještě nezničené. Spojení všech těchto čistot vede k tomu, že nakonec vytryskne čistý pramínek, který je vlastně symbolem zrození,“ říká Šimandl.
Jedenáctidílnou kompozici, která je soudobou vážnou hudbou s přesahy například do musique concrète, komponoval Šimandl loni od března do září. Letos vznikla během měsíce i studiová nahrávka.
„Na základě hudby jsme po jednotlivých částech vytvořili choreografii. Pracovaly jsme na tom tři – Pavla Šemberová, Lenka Sušaninová a já. Do scénického tance jsou zapojené všechny děti, které navštěvují taneční obor, od prvních tříd až po dívky, které sice už ze školy vyšly, ale stále sem chodí tancovat. Celkem v představení účinkuje přes sto dětí a na scéně se objeví také všechny dohromady,“ přibližuje choreo- grafka Petra Blau.
Výtvarnou složku představení má na starosti Jitka Barochová, dramatickou Naďa Pajanková. Uměleckou supervizi dělala herečka Hana Franková z Divadla Dagmar. „Chodili jsme za ní s nápady a ona se nás pořád ptala, proč chceme to a to využít, co ten nápad má znamenat. Prostě nás nutila k tomu, aby celá koncepce měla smysl,“ vzpomíná skladatel.
V představení účinkují pěvečtí sólisté a sbor Zvonek a Zvoneček a dvanáct hudebníků z řad pedagogů i žáků. Autor hudby bude dirigovat.
„Jsou tam dvoje bicí nástroje, smyčcový kvartet, žesťový kvartet, dvě flétny a elektronika nahraná na páscích. Jde o různé upravované zvuky i konkrétní, elektronicky upravené. Muziku jsem udělal tak, aby se tam vešly všechny věkové kategorie. Pro starší jsem vymýšlel modernější a složitější hudbu, pro malá děcka zase takovou, aby to bylo líbeznější a veselejší. A je tam vždycky sbor, který je vlastně vypravěčem celého příběhu,“ prozrazuje Šimandl.
Slavnostní premiéru bude mít Víla Ohře v divadle 3. května od 19.30 hodin. Reprízu pak zájemci mohou navštívit v rámci zahájení lázeňské sezony 7. května rovněž v divadle od 16.30 hodin.