Prasátka s příchutí oblíbené whisky Al Capona

Prasátka chovaná palírnou Templeton Rye

Prasátka chovaná palírnou Templeton Rye

Pětadvacet prasat pobíhá na jedné malé farmě ve Woorwardu ve státe Iowa v ohradách pod širým nebem. Jsou pěkně červená a tlusťoučká, v plné formě a jsou živena tak, aby šla co nejlépe dohromady s... whisky.

Spojené státy nevytvářejí novou značku „prase živené alkoholem“. Tým z palírny Templeton Rye se jen pokouší o experiment a také o to, aby jeho nápoj vešel lépe ve známost. Zvířata ovšem nedostávají sklenku whisky denně. Jejich jídelníček, který pro ně vytvořil expert na výživu prasat, obsahuje 20 procent žitného sladu. Stejného, jaký se používá pro výrobu whisky Templeton Rye.

„Voní to moc pěkně, jako bonbony,“ ujišťuje zakladatel lihovaru Scott Bush. Jakmile prasata slad dostanou, vrhnou se na něj a spokojeně chrochtají. Nyní se již blíží ideální váze pro porážku: 95 kilogramům.

Zakladatel lihovaru Templeton Rye Scott Bush při krmení prasátekZakladatel lihovaru Templeton Rye Scott Bush při krmení prasátek

„Zatím ještě nevíme, jaký bude mít žitný slad vliv na chuť jejich masa,“ přiznává Scott Bush. Pro pokus byla zvolena rasa Duroc, známá svou odolností a kvalitou masa. Možnost, že se ze šunčičky, kotletek či krkovičky bude uvolňovat jemná vůně připomínající aroma whisky, dělá chutě mnoha milovníkům vepřového. Lihovar už dostal na 200 objednávek ze čtyř zemí.

Vybraní šťastlivci dostanou prasátko za 699 dolarů (asi 14.000 Kč), informuje Scott Bush. Patří mezi ně i šéfkuchař restaurantu 7M Grill v Omaze ve státě Nebraska. S velkým nadšením líčí, jak bude prasátko porcovat a jak sestaví zvláštní jídelníček, od předkrmu po desert. „Moje rodina má pekárnu, k jejímž specialitám patří bacon bun, jemně cukrované pečivo plněné masem,“ říká.

Zakladatel lihovaru Templeton Rye Scott BushZakladatel lihovaru Templeton Rye Scott Bush

„Doufáme, že maso bude mít lehkou příchuť žita a že tak budeme mít unikátní produkt. Když jsem o tomto pokusu uslyšel, byl jsem nadšený,“ říká. Na myšlenku podávat prasatům žitný slad přišel tým lihovaru jednoho večera, když spolu popíjeli Templeton Rye.

„Jsme v Iowě, kde počet prasat převyšuje počet obyvatel,“ žertuje Scott Bush. „Jezdíme také hodně na gastronomické akce v celé zemi a tam v této chvíli všude vládne víno,“ dodává.

„To se začne měnit, zvláště s růstem oblíbenosti whisky. Řekli jsme si, že bychom mohli požádat šéfkuchaře, aby připravovali vepřové a doplňovali je koktejly na bázi naší whisky,“ říká. Jejich nápoj vychází z receptu používaného nelegálními lihovarníky v městečku Templeton za časů prohibice, která byla ve Spojených státech zavedena ve 20. letech minulého století.

Sudy whisky Templeton RyeSudy whisky Templeton Rye

Whisky byla oblíbeným nápojem šéfa organizovaného zločinu Al Capona, ujišťuje Scott Bush. „Nejsou pro to písemné důkazy, protože se tehdy všechny dělalo nelegálně, ale máme četná ústní svědectví. Bandita hlavně pašoval kanadskou whisky, ale Templeton Rye popíjel s přáteli,“ tvrdí.