Pražané a Liberec míří do Evropské ligy

Fotbalová Sparta, Slavia a Liberec míří do Evropské ligy. Musí to potvrdit ve čtvrtečních odvetách na Letné, v Bělehradě a pod Ještědem.

Večer snů zažilo minulý čtvrtek v úvodních zápasech 4. kola fotbalové Evropské ligy trio českých týmů.
Pražská Sparta vyhrála v Mariboru 2:0, Slavia zvítězila v Edenu nad Crvenou zvezdou Bělehrad 3:0 a Liberec vedl těsně před koncem zápasu na hřišti Dinama Bukurešť 2:0, když domácí fanoušci vnikli na hrací plochu a sudí duel ukončili.

Kontumační výhra

V úterý, dva dny před dnešní odvetou, pak kvůli tomuto incidentu disciplinární komise Evropské fotbalové unie na svém mimořádném zasedání přiřkla Severočechům kontumační výhru 3:0.
Rumunskému klubu hrozilo dokonce vyloučení ze soutěže, nakonec vyvázl s mírnějším trestem.
Dinamo Bukurešť navíc zaplatí pokutu ve výši padesáti tisíc eur a nejbližší tři domácí zápasy v evropských pohárech musí odehrát bez diváků na tribunách.

Tepličtí bez trenéra

Hůře jsou na tom z českých klubů Teplice, které doma podlehly Hapoelu Tel Aviv 1:2, a Olomouc, jež nezvládla v Liverpoolu utkání s Evertonem (0:4). Tepličtí navíc odletěli k odvetě do Izraele bez trenéra Jiřího Plíška. Ten musel v úterý ráno do nemocnice. „V pondělí ráno mi telefonoval, že trpí těžkými závratěmi. Má postižené vnitřní ucho, při němž by mohl i ztratit sluch,“ vysvětlil klubový lékař Teplických Jan Štěrba. Léčení má trvat nejméně deset dní. Mužstvo v telavivské odvetě povedou asistent Zdeněk Klucký a Libor Macháček.

Wilfried a Šenkeřík

Výhry pražských „S“ zařídili dvěma góly sparťan Bony Wilfried a slávista Zdeněk Šenkeřík. „Výsledek je pro odvetu výborný, byla to ale práce celého týmu, nejen Wilfriedova. Šlo o vydřené utkání,“ prohlásil trenér Sparty Jozef Chovanec.

Útočník Slavie Zdeněk Šenkeřík si po vítězství v Edenu pochvaloval spolupráci s trenéry. „Asistent Pavel Řehák mi před duelem s Crvenou zvezdou říkal, ať se nebojím dát dva góly, tak jsem ho poslechl,“ říkal Šenkeřík, který tak potvrdil svůj hattrick z derby proti střížkovským Bohemians (3:1).

Třikrát na ČT4

Hned tři odvetné zápasy 4. předkola Evropské ligy mohou fotbaloví diváci sledovat ve čtvrtek na sportovním kanálu ČT4. Česká televize nejprve od 18.00 vysílá přímým přenosem utkání Sigma Olomouc - FC Everton, pak od 20.00 zápas Sparta Praha - NK Maribor a ve 22.00 ze záznamu duel Slovan Liberec - Dinamo Bukurešť (výkop pod Ještědem je už v 19.30).

Pražská Slavia nastoupí k bělehradské odvetě s Crvenou zvezdou ve 20.30 a Teplice hrají v Tel Avivu také již od 18.00 středoevropského letního času.