Pražský rozdíl? Jednačtyřicet bodů

Zatímco Spartě patří první příčka hokejové extraligy, její městský rival je na tom úplně opačně. Slavia je poslední.

Už dlouho nebyl boj o hokejového vládce Prahy tak jednoznačný, jako v letošním ročníku extraligy. Před reprezentační přestávkou dokonce dospěl do extrému. Zatímco Sparta je v tabulce nejvyšší soutěže první, Slavia se krčí na posledním místě. A do předkola play-off to má pořádně daleko. Od vedoucí Sparty ji po sedmačtyřiceti kolech dělí propastných jednačtyřicet bodů. Týdeník Sedmička se pokusil najít pět největších rozdílů mezi oběma celky.

Motivace

Loni byl obrázek opačný. Slavia se dostala až do semifinále, Sparta hrála potupné play-out. I proto nastaly v Holešovicích před sezonou velké změny. Přišel nový kouč Josef Jandač, který vyměnil téměř polovinu hráčů. A jak se ukazuje, vedení mělo při výběru šťastnou ruku. Naopak ve Slavii jako by si řekli, že to playoff zase nějak uhrají i s mladými hráči. „Nemáme prostředky na drahé nákupy. Ale chybí nám hráči, kteří by dokázali tvořit hru,“ řekl slávistický trenér Vladimír Růžička.

Lídr a sebevědomí

O tom, jak je důležité mít v týmu produktivního útočníka, by mohl vyprávět každý hokejový trenér. Ve Spartě se mohou spolehnout na Petra Tona. Ten je druhý v kanadském bodování celé soutěže, nastřádal už čtyřiadvacet gólů a osmadvacet asistencí. Lepší je jen liberecký matador Petr Nedvěd. „Jsem samozřejmě rád, že se mi daří, ale důležitější je uspět jako tým. A ten teď šlape,“ pochvaluje si Ton. Tomu navíc skvěle sekunduje Petr Tenkrát, který je v produktivitě devátý. To Slavia žádného takového lídra nemá. Nejlepší je Tomáš Pospíšil, který dal o jedenáct branek méně a celkově má třicet bodů.

Když se daří, jde všechno snáz. Hráči mají větší chuť do tréninku, lépe se vypořádávají s únavou i zraněními. A to je případ Sparty. Naopak ve Slavii je sebevědomí na bodu mrazu a poslední místo v tabulce na něm nikomu nepřidá. „Je to těžké, protože my musíme. A to spoustu hráčů v takové situaci svazuje. Týmům, které jsou nahoře, se samozřejmě hraje úplně jinak,“ posteskl si slávistický útočník Michal Vondrka. Právě on přišel společně s Janem Alinčem před Vánoci, aby přinesl do kabiny tolik potřebné zkušenosti.

Brankáři a peníze

Není to hlavní důvod, ale jistota v brance často znamená polovinu úspěchu celého týmu. Spartě se vyplatila sázka na Tomáše Pöpperleho. Ten si vydobyl post jedničky a suverénně ovládl statistiky mezi gólmany celé extraligy. Úspěšnost zákroků má více než třiadevadesát procent a Martina Faltera pustil do branky jen na 371 minut.

Slavia gólmany točí víc, ale ve druhé části sezony se jako jednička prosadil Dominik Furch. Pöpperleho číslům se ale nepřibližuje.

Velkou roli pro úspěch týmu mají peníze. Jak se říká, v profesionálním sportu jsou vždy „až“ na prvním místě. A v případě hokejových klubů tomu není jinak. V posledních letech navíc ubývá sponzorů a především pro Slavii nastaly zlé časy. Téměř polovinu rozpočtu totiž musí platit za pronájem O2 Areny, kterou přitom málokdy zaplní. Divácký průměr na domácích zápasech má Slavia lehce přes čtyři tisíce, což není ani čtvrtina kapacity.

„Hala je pro nás velký problém. I proto musíme kádr stavět tak, jak ho stavíme,“ přiznal Růžička.

Pokud se jeho týmu nepodaří postoupit do předkola play-off, zápasy play-out dohrají sešívaní na starém stadionu v Edenu.