Přechod Venuše přes Slunce sledoval celý svět

astronomický jev na fotografii NASA

astronomický jev na fotografii NASA Zdroj: Profimedia.cz

Tranzit Venuše přes Slunce, jak jej zachytil fotograf v Los Angeles
fotografie z pozorování v Islamábádu v Pakistánu
pozorovatel z Medelinu v Kolumbii
pohled z Havany
nadšení pozorovatelé v japonském Kóbe
9
Fotogalerie
Tranzit Venuše přes sluneční kotouč – jev, který uvidí opět až další generace, protože se bude opakovat až za 105 let – pozorovaly v noci na dnešek tisíce astronomů i amatérských pozorovatelů. Přechod Venuše začal krátce po půlnoci SELČ a jeho první fázi sledovali se západem slunce lidé na americkém kontinentu. Obyvatele Asie a Evropy mohli jev pozorovat po rozednění, ale nad velkou částí obou kontinentů bylo oblačno.

Pozorovatelé při sledování přechodu Venuše uviděli na pravém horním okraji Slunce malý tmavý kotouček, který se zvolna posouval přes sluneční disk. Celý jev trval šest hodin a 40 minut.

V Mexiku se před hvězdárnami tvořily fronty lidí zvědavých na astronomické divadlo. Už dvě hodiny před začátkem přechodu Venuše se u observatoře v mexické metropoli shromáždilo více než sto zájemců o pozorování jevu.

V Los Angeles se před Griffithovou observatoří rozvinul u příležitosti vzácného vesmírného jevu červený koberec jako pro filmové hvězdy. Astronomové umístili na prostranství před hvězdárnou několik menších teleskopů se slunečními filtry, aby lidé mohli přechod Venuše přes sluneční kotouč sledovat.

Stovky zvědavých turistů se shromáždily například také na proslulé pláži Waikiki na Havajských ostrovech. V Hongkongu si tisíce lidí vzaly dovolenou, aby mohly brzy ráno místního času výjimečný úkaz sledovat. Místní vesmírné muzeum nabízelo své teleskopy pro využití veřejnosti.

Nepřátelé astronomie: oblačnost a bagrista

„Číňané se vždy o takové nebeské jevy velmi zajímali,“ uvedl hongkongský astrofyzik Chau Hoi Fung. „Čínští císařové dříve věřili, že jejich vládu předurčují hvězdy,“ vysvětlil. V kontinentální Číně ale zájemci neskrývali zklamání, protože v oblasti bylo zataženo.

V Austrálii nicméně živé vysílání přechodu Venuše narušil bagrista, když v centrální části země v úterý během prací na silnici přerušil kabel ze skleněných vláken, který k přenosu používala americká NASA. Výpadek zasáhl mimo jiné pouštní město Alice Springs v srdci kontinentu, jedno ze dvou míst mimo americké území, odkud byl přechod přenášen živě. Přenos jevu tak začal s hodinovým zpožděním.

V pohotovosti byl i vesmírný Hubbleův teleskop, který ale nemohl přímo pozorovat Slunce. Proto využil odrazu paprsků na Měsíci, aby tímto specifickým způsobem monitoroval chování venušiny atmosféry. Kepplerův teleskop naopak její ovzduší měřil přímo, aby vědcům přinesl nové údaje umožňující pozorování atmosfér jiných planet mimo Sluneční soustavu.

Kdo zaspal Venuši, dočká se Merkuru

Časně ráno bylo možné úkaz pozorovat i v Česku. Slunce zde vyšlo několik minut před pátou hodinou, přičemž jev skončil v 6:55. Dlouhá fronta lidí dychtivých spatřit zcela unikátní astronomický úkaz se ráno vytvořila na schodišti do kopule Štěfánikovy hvězdárny v Praze ke speciálně upravenému dalekohledu. Zájem byl i v jiných částech země. Na Kunětickou horu u Pardubic přišlo s hvězdářskými dalekohledy několik desítek lidí.

Kdo nestihl dnešní přechod Venuše přes Slunce, může se těšit na podobný jev, jímž je přechod planety Merkur přes sluneční kotouč 9. května 2016. Kotouček Merkuru bude ale menší.