Před 100 lety se narodil klavírista Szpilman, jenž inspiproval režiséra Polanského

Wladyslaw Szpilman

Wladyslaw Szpilman

5. prosince 1911 se narodil polský židovský klavírista Wladyslaw Szpilman, jemuž zachránil život jeho talent. Během války přišel o celou rodinu a sám přežil jen shodou náhod. Pomohla mu řada lidí, v nejkritičtější chvíli mu ale v roce 1944 život zachránil německý důstojník a jedno Chopinovo nokturno, které nacistovi zahrál. Szpilman, podle jehož válečných pamětí natočil režisér Roman Polanski film Pianista, se ale jinak ke svým životním zážitkům jen nerad vracel.

Szpilman po sepsání knihy Smrt města o svých útrapách již nikomu nevyprávěl a dokonce i jeho syn se o nich dozvěděl až na prahu dospělosti. Rodák ze slezského Sosnowce studoval hru na klavír ve Varšavě a Berlíně, odkud se ale po nástupu Adolfa Hitlera v roce 1933 vrátil zpět do vlasti.

Po pádu Polska byl nucen se s rodinou přestěhovat do varšavského ghetta, kde živil rodiče a sourozence díky svému klavírnímu umění. V roce 1942 se mu náhodou podařilo uniknout z transportu, přežil povstání ve varšavském ghettu i kapitulaci Varšavského povstání.

Trailer k fimlu Pianista, který je inspirován životním příběhem klavíristy Wladyslawa Szpilmana

Od podzimu 1944 byl ale už odkázán jen sám na sebe a jednoho dne jej při hledání jídla objevil německý důstojník Wilm Hosenfeld. Když se dověděl, že je klavírista, nechal si zahrát Chopinovo nokturno, poté Szpilmanovi nosil jídlo a daroval mu kabát, aby neumrzl. Szpilman konec války přežil a později se vrátil k hudbě i práci v rozhlase.

Scéna z filmu Pianista, ve které Szpilman „přesvědčí“ německého důstojníka o svém talentu

Jeho německý ochránce ale tolik štěstí neměl, v srpnu 1952 zemřel v sovětském zajateckém táboře u Stalingradu.