Před 40 lety byl člověk naposledy na Měsíci

Kosmonaut Eugene Cernan na povrchu Měsíce

Kosmonaut Eugene Cernan na povrchu Měsíce Zdroj: Profimedia.cz

Posledním, kdo zanechal své stopy v měsíčním prachu, se stal před 40 lety Eugene Cernan, velitel mise Apollo 17, která přistála na Měsíci 11. prosince 1972. Tento rodák z Chicaga, jehož předkové přišli do Ameriky počátkem 20. století z Čech a Slovenska, strávil tehdy na Měsíci spolu Harrisonem Schmittem 75 hodin, z toho mimo modul rekordních 22 hodin a čtyři minuty. Třetím z posádky Apolla 17, která se na Zemi vrátila 19. prosince 1972, byl Ronald Evans.

Touto expedicí skončil americký program vesmírných letů k přirozené družici Země Apollo, který oficiálně odstartoval 25. května 1961 americký prezident John Fitzgerald Kennedy, když v projevu před Kongresem vytyčil cíl „do konce dekády dostat člověka na Měsíc“. To se podařilo - 20. července 1969 na lunu jako první vystoupil člen posádky Apolla 11 Neil Armstrong.

První pilotovaný let programu Apollo, během něhož se na Měsíc podívalo 12 amerických astronautů, se uskutečnil v říjnu 1968 (Apollo 7) po třech letech bez posádek (Apollo 4, 5 a 6). Lety Apolla 1, 2 a 3 byly zrušeny kvůli nehodě před prvním zkušebním letem, při níž v lednu 1967 při cvičné simulaci zahynuli tři astronauti (Virgil Grissom, Edward White a Roger Chaffee).

Světové prvenství si připsala posádka lodi Apollo 8, jež se v prosinci 1968 jako první dostala mimo oběžnou dráhu Země - na oběžnou dráhu Měsíce. Frank Borman, William Anders a James Lovell tak jako první lidé na světě spatřili na vlastní oči odvrácenou stranu Měsíce.