Před 85 lety překonal Charles Lindbergh Atlantik

Rekordní Lindberghův letoun Spirit of Saint Louis

Rekordní Lindberghův letoun Spirit of Saint Louis Zdroj: wikimedia.org

Když se za mlhavého newyorského rána 20. května 1927 ztěžka odlepil od země přetížený jednomotorový letoun, jen málokdo z přihlížejících věřil, že stroj opravdu přeletí Atlantik. Pětadvacetiletému pilotovi Charlesi Lindberghovi ale přálo štěstí a o 33,5 hodiny později přistál na pařížském letišti Le Bourget.

Tento výkon sice nebyl prvním letem bez mezipřistání mezi Evropou a Amerikou, prvenství mu nicméně patří na trati mezi důležitými městy. Britové John Alcock a Arthur Whitten Brown totiž o šest let dříve přelétli za 16 hodin z Newfoundlandu do irského Clifdenu. Na rozdíl od nich ale letěl Lindbergh sám, a navíc v malém letounu, zatímco britská dvojice upraveným bombardérem. Letem mezi New Yorkem a Paříží také Lindbergh splnil podmínky soutěže, kterou v roce 1919 vypsal americký hoteliér Raymond Orteig, a odnesl si šek na 25 tisíc dolarů (dnes by to bylo zhruba 300 tisíc dolarů).

Kromě finanční odměny se Lindberghovi dostalo obecného uznání a mezinárodní slávy. Krátce po úspěšném letu se seznámil se svou budoucí ženou Ann. Vzali se v roce 1929 a do roku 1935 svými lety napříč Spojenými státy propagovali létání jako bezpečný a pohodlný způsob dopravy.

Charles LindberghCharles Lindbergh | wikimedia.org

Nejsledovanějším Američanem, byť s tragickou příchutí, se Lindbergh opět stal v roce 1932, kdy byl unesen jeho ani ne dvouletý syn Charles, který byl později nalezen mrtvý. Údajný únosce a vrah později skončil na elektrickém křesle.

Manželé Lindberghovi měli celkem šest dětí, kromě nich měl Charles Lindbergh několik dětí nemanželských. Zemřel 26. srpna 1974 na Havaji.