Před osmdesáti lety přeletěli piloti RAF poprvé „střechu světa“

Historický přelet Mount Everestu

Historický přelet Mount Everestu Zdroj: Profimedia.cz

Krátce po desáté hodině 3. dubna 1933 zakroužila dvě letadla pilotovaná britskými letci nad nejvyšší horou světa Mount Everestem. Před 80 lety tak mohl člověk poprvé vidět z výšky himálajské velikány - i když jen z kokpitu otevřeného dvouplošníku. Trvalo ještě celých 20 let, než na vrcholu Mount Everestu stanula lidská noha. Zdolat horu se podařilo v květnu 1953 Novozélanďanovi Edmundu Hillarymu a šerpovi Tenzingu Norkejovi.

Piloti, kteří tehdy Mount Everest přeletěli, nebyli žádní začátečníci. Jak poručík David McIntyre, tak jeho kolega markýz z Clydesdalu patřili k nejzkušenějším letcům RAF. Vrcholek střechy světa přeletěli ve výši kolem 30 metrů na strojích Westland, několikrát ho obkroužili a pořídili přitom řadu fotografií.

Byl to na tehdejší dobu : oba stroje musely prokázat vynikající vlastnosti pro lety ve výškách, stabilitu a ovladatelnost, piloti zase schopnost vyrovnat se s působením velké nadmořské výšky.

Poručík David McIntyre se svým strojem Westland Wallace, s nímž o pár dní později přeletěl Mount EverestPoručík David McIntyre se svým strojem Westland Wallace, s nímž o pár dní později přeletěl Mount Everest | Profimedia.czPoručík David McIntyre se svým strojem Westland Wallace, s nímž o pár dní později přeletěl Mount Everest

Markýz z Clydesdalu převzal po smrti svého otce v roce 1940 titul vévody z Hamiltonu a později se stal všeobecně známým kvůli kontaktům s nacistickým pohlavárem Rudolfem Hessem. Když v květnu 1941 Hess uletěl do Británie, přistál na padáku nedaleko vévodova sídla a spekulovalo se o tom, že v celé akci měl význačný předák tehdejší opozice Hamilton prsty.