Překvapení: Kuřata chápou čísla podobně jako lidé

ilustrační foto,

ilustrační foto,

Čísla a mozek mají zvláštní vztah. Jedinec, který si má představit čísla od jedné do deseti, zpravidla v duchu uvidí posloupnost řazenou od nejnižších čísel vlevo po nejvyšší vpravo. To může podle behaviorálních neurologů prozrazovat jistý evoluční mechanismus, který se z neznámého důvodu – a snad i náhodně – vyvinul u dřívějších praorganismů. Italští badatelé z univerzity v Padově však zjistili, že schopnost představovat si čísla v popsaném uspořádání mají i často vysmívané ptačí mozky.

Alespoň tedy ty kuřecí, jak informoval prestižní časopis Science.

Italové kuřata vycvičili, aby hledala moučné červy za malými plastovými panely. Každý panel označili jedním až deseti červenými body. Pak cestu k potravě za panelem rozdvojili vlevo a vpravo. Když byl počet čtverečků na panelu nízký, kuře s až 71procentní pravděpodobností zamířilo vlevo, při vyšším počtu šlo s téměř totožnou pravděpodobností vpravo. Podle vedoucí týmu Rosy Ruganiové tak výzkum ukázal, že kuřata mají tendenci přirozeně řadit čísla či jakási svá virtuální množství zleva doprava.

Vědci také upozornili na dřívější výzkumy, jež prokázaly, že i v arabsky mluvících zemích, kde se písmena i čísla píšou zprava doleva, si lidé v duchu představují posloupnost s nejnižšími čísly vlevo. Odbourání kulturního či výchovného faktoru je přivedlo k domněnce, že našli jakýsi hluboko zakořeněný evoluční pozůstatek, s nímž mozky stále nějak pracují.

„Italský výzkum osvětlil, že kuřata si malé nebo větší množství spojují s levou, respektive pravou stranou,“ uvedl americký psycholog Tyler Marghetis. Umět posoudit množství, ať už jídla nebo blízkých predátorů, je každopádně klíčové pro přežití jakéhokoli živočicha. I některé druhy zvířat, například holubi, opice a některé druhy ryb, umějí do určité míry cosi jako počítat.