Přezdívky sportovců: střílí Kobra, smečuje Dejvák

Křestní jména uslyší člověk v kabině sportovních týmů málokdy. Příjmení jsou téměř nemyslitelná. Vítězí přezdívky. Jak vznikají?

Mikeš dobře zavezl puk. Kytka krásně nahrál před branku. Tvrdě střílel Guli. Jindy pálil Šimi, Hudy nebo Veselka.
Člověk vymění zimní stadion za fotbalový a po křídle zatáhl balon Ferda. Fauloval Horyna a hlavičkoval Kobra. Trojlístek blízkých budějovických sportovišť zakončí blok Žíly nebo prudká smeč Bohouše přes volejbalovou síť ve sportovní hale.
Když k tomu někdo nepřidá potřebný komentář – jméno a příjmení, čert, aby se v tom vyznal.

Přezdívky.

U sportovců jsou stejně běžné jako kopačky, brusle, tretry nebo míče, které ke své práci potřebují. A u kolektivních her to platí obzvlášť. Zjednodušují komunikaci zvlášť ve vypjatých chvílích zápasů. Používají je sami hráči i trenéři.
„Samozřejmě, že tak hráčům říkám. Kolikrát když přijde nějaký nový, znám dřív přezdívku než příjmení a jméno,“ usmívá se trenér hokejistů HC Mountfield František Výborný. Když adresuje pokyny svým svěřencům trenér volejbalistů Petr Brom, oslovuje také přezdívkami. Koneckonců jednu má od svých hráčských let i on sám. Říkají mu Jahoda.
Říkal mu tak třeba i kolega z Ostravy Jaroslav Tomáš na tiskové konferenci po jednom ze vzájemných zápasů obou týmu. „Nevím jak tady Jahoda, ale podle mě to byl velmi dobrý zápas,“ pronesl tehdy.
Mít jednu přezdívku za kariéru je vzácnost. Při četnosti dnešních přestupů profesionálních sportovců je téměř nemožné, aby někomu zůstal pseudonym z mládí po celý život. „U nás to ale neplatí,“ oponuje trenér házenkářek Lokomotivy České Budějovice Michal Kotvald. Ovšem jeho tým se sportem neživí. Změny v kádru nejsou tak četné. Většina hráček se spolu zná odmala a přezdívky zachovávají.
„Mám v týmu třeba čtyři Jany a kdybych měl každou rozlišovat jménem, bylo by to horší. Přezdívky mi práci usnadňují,“ dodává další výhodu Kotvald.

Provázková je Špagát

Například jedné z mladších hráček Janě Provázkové říkají spoluhráčky Provaz nebo Špagát. Simona Klečacká pak dostala oslovení podle zkráceniny svého křestního jména na Simír. Trochu inspirace v tom mohlo hrát i sledování seriálu Kobra 11 o dálničních policistech, kde se tak jeden z hlavních hrdinů jmenuje.
„Ze sedmdesáti procent děláme přezdívky ze jmen,“ míní hokejista Jiří Šimánek, který začíná v Českých Budějovicích už třináctou sezonu mezi dospělými a netradičních oslovení svých spoluhráčů už zažil hodně.
Zkomolenina jména nebo příjmení je na soupisce hokejového klubu asi nejčastější. Guli je Milan Gulaš, Márty říkají spoluhráči Rostislavu Martynkovi, Šimi Jiřími Šimánkovi nebo třeba Mikeši Michalu Mikeskovi.
„Další inspirací jsou třeba filmy a filmové postavy,“ dodává Šimánek. Novou přezdívku tak dostal při svém příchodu útočník Ivan Huml. Podle postavy Jiřího Sováka v seriálu Chalupáři mu neřekl nikdo jinak než Evžene a podobně je na tom teď útočník Vilém Burian z Třebíče. Toho zase většina kabiny oslovuje Vlasta. „Někdy vznikají taky tím, že přijde nový trenér, nějak hráči řekne, a už mu to zůstane,“ dodává Šimánek.
Svůj podíl na tvorbě přezdívek třeba František Výborný neodmítá. „Jména nových hráčů si sám zkracuju, abych to měl jednodušší,“ přiznává Výborný a dodává, že někdy dostane hráč nové jméno i podle situace.
Oslovení může být někdy i dědictvím po rodičích. Třeba odchovanec budějovického hokeje Filip Novák by mohl vyprávět. „Jeho tátovi nikdo neřekl jinak než Slamák. A když přišel Filip, už ho taky nikdo jinak neoslovil,“ vysvětluje Šimánek.
Povětšinou však zůstává nejčastějším způsobem zkracování příjmení. Toho je příkladem především fotbalová kabina. Křížek je Kříža, Kučera Kůča, Horejš Horyna nebo brazilský fotbalista Hudson je všeobecně známý jako Ferda, podle křestního Fernando. Výjimkou je snad jen útočník Ondrášek, kterému spoluhráči říkají Kobra.
Expertem na přezdívky je kabina extraligových volejbalistů, a tím největším masér Filip Hoch, od kterého jich drtivá většina pochází. Těžko pak někdo pozná, kdo je kdo. Na soupisce je řada jmen, ale Čita nebo Bohouš se nepodobají nikomu z nich.
„Málokdy se stane, že by někdo s přezdívkou přišel, a ta mu zůstala. V klubu je vymýšlíme,“ upřesňuje Radek Motys. Sám je toho důkazem, protože Dejvák mu začali říkat spoluhráči až na jihu Čech. Původně hrál v Plzni. „Bylo to na prvním soustředění ještě za trenéra Pommera,“ vzpomíná. Jeho tehdejší přezdívku Móťa mu masér neuznal s tím, že je moc sladká a dodal, že mu nějakou vymyslí.

Daewoo = Dejvák

Rozhodlo ježdění na kolech a Motysova rychlost proti ostatním. „Ujížděl jsem a starší hráči pak říkali, že to je, jako kdybych někde měl schované auto a popojížděl. Masér pak přišel a říkal, že Motys to je jako auto Daewoo Matys, a z toho pak bylo nejdřív Daewoo a postupně se to přejmenovalo na Dejvák,“ vysvětluje.
Podobně na tom je třeba Radek Mach. Tomu podobnost jeho příjmení s holicím strojkem přinesla oslovení Žiletka, které se pak ještě zkrátilo na Žíla. „Dneska už mu tak ale neříkáme. Jméno se pořád mění a vyplývá z různých situací,“ dodává Motys.
Uznává, že fenomén přezdívek je zvlášť v kolektivních sportech hodně silný. „Přijde nový kluk a kolikrát ani nevíte, jak se jmenuje. Když jste s ním nikdy nehrál v klubu, většinou ho znáte jen podle nějaké zkrácené verze, kterou při zápase používají úplně všichni,“ uzavírá Radek Motys.

KVÍZ: Jména a přezdívky budějovických sportovců

1. David Homoláč - bývalý fotbalista Dynama
2. Karel Poborský - fotbalový internacionál
3. Roman Turek - bývalý brankář HC Mountfield
4. Jakub Langhammer - posila hokejistů HC Mountfield
5. David Horejš - kapitán fotbalistů Dynama
6. Vladimír Sičák - budějovický hokejový odchovanec
7. Simona Klečacká - házenkářka Loko ČB
8. Tomáš Fila - volejbalista Jihostroje
9. Petr Mach - volejbalista Jihostroje
10. Michael Žižka - fotbalista Dynama

A. Sígr
B. Žíla
C. Steve
D. Horyna
E. Houmr
F. Bohouš
G. Lanýž
H. Žíža
I. Eda
J. Simír

Řešení:

1 E, 2 C, 3 I, 4 G, 5 D, 6 A, 7 J, 8 F, 9 B, 10 H