Přežili, ale drtí je strach

Taxikáři se bojí o život. Všechny šokovala vražda jejich kolegy. A přiznávají, že se to může stát komukoli znovu.

Brutální případy napadených taxikářů donutily některé z nich, aby ježdění pověsili na hřebík. Má to v plánu i Michal Kinčuk ze Žďáru nad Sázavou, pro kterého jezdil devětapadesátiletý řidič, který se stal 8.
července obětí loupežné vraždy. Podezřelým je dvacetiletý Jakub Chvátal z Poděšína. „Říkám si, jestli to vůbec stojí za to. Jestli je výdělek úměrný tomu riziku a myslím si, že to za to nestojí. Uvažuji, že se přeorientuji na jinou práci,“ svěřil se Sedmičce Michal Kinčuk v den pohřbu svého kolegy. S ježděním skončil také Roman Honsnejman z Třeště na Jihlavsku, kterého 10. ledna okradla a zmlátila čtveřice násilníků. Dostal několik ran železnou tyčí. Přežil, ale dodnes žije ve strachu. „Chodím od té doby k psychologovi. Vzpomínky jsou stále živé,“ vysvětlil Honsnejman.
Ještě smutnější je případ Milana Korce z Jihlavy, který před šesti lety přežil pokus o vraždu. Dva Mongolové ho přepadli a jeden z nich mu zasadil devět bodných ran. Korec s Honsnejmanem se dnes potkávají u stejného psychologa a mají si co říct. „I po těch letech se stále bojím jít mezi lidi. Všechno mi pomáhají zvládat léky,“ říká se slzami v očích Korec.
Jeho psycholožka Miluše Müllerová poukazuje na to, že trpí posttraumatickou poruchou. „K tomu se přidává strach, úzkost a sociální fobie - strach z lidí,“ popsala Müllerová.
S trochou nadsázky se dá stav všech těchto lidí přirovnat k pocitům válečného veterána.