Přibývá zájemců o památeční sklo s popelem zesnulých

část z procesu výroby památečního skla, vpravo lahvička obsahující popel zesnulého.

část z procesu výroby památečního skla, vpravo lahvička obsahující popel zesnulého. Zdroj: CTK

V Česku roste zájem o památeční sklo s popelem zesnulých. Dovoluje totiž lidem uchovat si doma vzpomínku na své blízké, aniž by to nezasvěcený poznal. Nejde přitom o klasickou urnu.

Malá část popela je zatavená přímo do skla a může mít podobu přívěsku, kamene do prstenu, srdíčka do dlaně, ale i větší skleněné plastiky, řekl v pátek agentuře ČTK Dalibor Novák. Autor nápadu, umělecký sklář a majitel novoborské firmy Noamy Art Glass, která památeční sklo vyrábí přitom nabízí i skleněné svícny s popelem zesnulých.

O památeční sklo mají podle něj zájem lidé, kteří chtějí mít doma památku na někoho blízkého a urna, byť luxusní, jim připadá nedůstojná. „Lidé také mají stále méně čas a chuť chodit na hřbitov,“ poznamenal Novák.

Finální výrobek.Finální výrobek. | CTK

K experimentování s popelem ve skle ho před lety inspiroval nápad, který je ve světě stále oblíbenější - nechat si z popela blízkých vyrobit diamant. „Tohle je levnější a dostupnější varianta, nejmenší kousky stojí od tisíce korun, za několikakilogramovou skleněnou plastiku zaplatí klient do 10 tisíc korun, diamant přijde na desetkrát tolik,“ vysvětlil.

Památeční sklo patří stejně jako diamanty k novým trendům v pohřebnictví. „Jenže diamant vždycky zůstane diamantem, kdežto sklo může mít mnoho podob, a popel v něm dělá velmi zvláštní a krásný efekt,“ řekl Novák.

Decentní skleněný svícen v sobě ukrývá popel pozůstalého.Decentní skleněný svícen v sobě ukrývá popel pozůstalého. | CTK

Zákazník si může vybrat z mnoha vzorů nebo si může nechat vyrobit plastiku na míru podle svých představ. „Vyráběli jsme tak třeba stíhačku z druhé světové války,“ poznamenal výtvarník. Do skla se podle něj zatavuje jen malá část popela, a tak může mít své vlastní památeční sklo víc pozůstalých. „Nejvíc jsme jich zatím dělali šestnáct,“ řekl.

Nápad si nechal Novák před třemi lety patentovat. Nejprve památeční sklo nabízel v zahraničí - v Belgii a Nizozemsku, později ho zkusil spolu s luxusními designovými urnami nejen ze skla, ale i dalších materiálů nabídnout i tuzemským zákazníkům.

„Zájem rok od roku roste, teď děláme i více než stovku kusů památečního skla každý měsíc,“ řekl Novák. Noamy Art Glass spolupracuje s pohřebními službami po celé zemi, které službu nabízejí pozůstalým a postarají se také o kompletní servis. „Pokud mají lidé zájem, mohou být i přímo u výroby svého památeční skla,“ dodal Novák.